Ai putea avea HEPATITA C fără să ştii. Iată care sunt primele SIMPTOME ale unui FICAT BOLNAV

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri. În unele situații, până la declanșarea propriu-zisă a afecțiunii, hepatica C poate fi anunțată de o serie de semne.

07 oct. 2016, 13:26
Ai putea avea HEPATITA C fără să ştii. Iată care sunt primele SIMPTOME ale unui FICAT BOLNAV

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea. Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență, scrie doctorulzilei.ro.

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului. E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

  • lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C
  • ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi
  • ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină
  • ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Citeşte şi Semne ale unui ficat bolnav