Airbus devansează Boeing, devenind cel mai mare producător de avioane din lume

Airbus este în prezent cel mai mare producător de avioane din lume, pentru prima dată din 2011, informează Reuters. Compania a livrat, în 2019, 863 de aeronave. La rândul ei, compania americană Boeing are probleme în urma consemnării la sol a avioanelor 737 MAX la nivel mondial, după prăbușirea a două avioane de acest tip.

RomaniaTV.net
02 ian. 2020, 11:30
Airbus devansează Boeing, devenind cel mai mare producător de avioane din lume

Modificările survenite în ierarhia celor două companii aeronautice erau de așteptat, mai ales după ce criza de la Boeing se prelungește și în 2020, prin consemnarea la sol a avioanelor 737 MAX.

Airbus a avut și ea probleme, când a trebuit să reducă ţinta referitoare la livrări în 2019 cu 2-3%. Dar compania a alocat resurse suplimentare și a reușit, în final, să livreze în 2019 mai multe avioane (863) decât își propusese (860). Astfel, livrările au crescut cu 7,9%, de la 800 de avioane în 2018. Numărul de avioane livrate de Airbus a doborât recordurile din industrie, după ce compania a redistribuit mii de muncitori şi a anulat vacanţele, pentru a finaliza un stoc de rezervă de avioane semi-finisate, care aşteptau ajustarea cabinelor. Problemele provocate de complexitatea cabinelor au redus capacitatea Airbus de a profita de turbulenţele de pe piaţă legate de 737 MAX

Airbus a fost afectată de întârzierile provocate de finisarea noilor avioane A321neo, asamblate la Hamburg, ceea ce a făcut ca zeci de avioane să fie stocate în hangare în aşteptarea unor configurări de ultim moment şi a forţei de muncă necesară.

Fabricile Airbus opresc de obicei producţia între Crăciun şi Anul Nou, dar centrele de livrări şi de finisaje ale companiei lucrau încă în ajunul Anului Nou, pentru a atinge țintele propuse de companie.

Boeing a livrat în perioada ianuarie-noiembrie 345 de avioane destinate curselor pe distanţe lungi, mai puţin de jumătate comparativ cu cele 704 aeronave livrate în aceeaşi perioadă a anului 2018, când livrările de aparate 737 MAX decurgeau normal. Pe ansamblul anului 2018, Boeing a livrat 806 avioane.

 

Citește și:

Acuzaţii grave la adresa Boeing. Pasagerii ar putea rămâne fără oxigen în timpul zborului, în caz de urgenţă