„Ajunge!”. Obama le cere chinezilor să nu se mai joace cu economia mondială

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut Chinei, folosind un limbaj neobişnuit de dur, să nu se mai "joace" cu sistemul economic internaţional prin politica comercială şi monetară practicată, în timp ce Beijingul a ripostat subliniind că regulile au fost scrise "de alţii", fără consultări.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 09:20
„Ajunge!”. Obama le cere chinezilor să nu se mai joace cu economia mondială

„Ajunge!”, a exclamat sec Obama la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul summit-ului de Cooperare Economică Asia-Pacific, unde a reuşit progrese importante spre crearea unei zone comerciale libere în zona Pacificului, notează Mediafax.

Adresându-se într-un limbaj neobişnuit de dur, la numai o zi după discuţii cu preşedintele chinez Hu Jintao, Obama a cerut Chinei să înceteze „să se joace” cu sistemul economic internaţional şi să participe la crearea unei pieţe uniforme pentru companiile din SUA şi din alte ţări.

„Vom cere în continuare ferm ca şi China să opereze după aceleaşi reguli precum toţi ceilalţi. Nu vrem să profite de Statele Unite”, a spus Obama.

China a ripostat arătând că refuză să se conformeze unor reglementări economice internaţionale la scrierea cărora nu a participat.

„Mai întâi trebuie să ştim despre ale cui reguli vorbim. Dacă regulile sunt stabilite colectiv, prin consens la care îşi aduce contribuţia şi China, atunci China le va respecta. Dacă regulile sunt decise de una, sau de doar câteva ţări, China nu are obligaţia să se conformeze”, a afirmat Pang Sen, director general adjunct la ministerul chinez de externe.

Obama a insistat ca Beijingul să permită aprecierea mai abruptă a yuanului, notând că moneda este menţinută în mod artificial la niveluri scăzute, afectând inclusiv companiile americane şi locurile de muncă din SUA. El a arătat că China, deşi se prezintă de multe ori ca economie în curs de dezvoltare, nu „s-a maturizat” şi ar trebui să acţioneze matur în chestiuni economice globale. Schimbul dur de replici dintre SUA şi China contrastează cu unitatea pe care au încerca să o afişeze liderii din regiunea Asia-Pacific la summit, unde au promis că îşi vor consolida creşterea economică şi vor îmbunătăţi legăturile comerciale, pentru a apăra regiunea de consecinţele şi efectele crizei datoriilor de stat din zona euro. Membrii organizaţiei de Cooperare Economică Asia-Pacific, care generează peste jumătate din Produsul Intern Brut la nivel global, susţin că au convenit „modalităţi de combatere a riscurilor negative semnificative” care ameninţă economia mondială.