Ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii. Florin Cîţu a anunţat câţi bani alocă Guvernul

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, în timpul unei videoconferinţe online cu prefecţii pe tema inundaţiilor care au provocat moartea a două persoane şi pagube uriaşe.

20 iun. 2021, 16:39
Ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii. Florin Cîţu a anunţat câţi bani alocă Guvernul

Florin Cîţu a precizat că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre prin care vor fi acordate ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii.

Ce sume sunt alocate drept jutoare pentru familiile afectate de inundaţii

– 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%

– 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%

– 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%

– 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate

„Acestea sunt sumele de la care pornim”, a afirmat premierul Florin Cîțu (foto), conform Ştiripesurse.

Ajutoare pentru familiile afectate de inundaţii. Câţi bani alocă Guvernul

„Vom acorda ajutoare de urgență pentru cei afectați de inundații. Săptămână viitoare, adoptăm o Hotărâre de Guvern prin care simplificăm procedurile pentru aceste ajutoare.

Vreau ca banii să ajungă cât mai repede la oamenii care au nevoie de sprijin. Mă voi deplasa și eu în teritoriu, pentru a mă asigura că așa se întâmplă.

În plus, vreau să fiu foarte clar: mare atenție la evenimentele în aer liber, în această perioadă. Mai ales în județele în care avem cod galben, portocaliu sau roșu. În aceste județe, am cerut autorităților să ia legătura urgent cu organizatorii, pentru a le explica riscurile. Aceste evenimente pot fi reprogramate sau anulate! Toți trebuie să înțelegem că prioritatea este siguranța cetățenilor!”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Citeşte şi: Imagini apocaliptice! Zeci de județe din țară, distruse de inundații și vijelii

Florin Cîţu: „Vreau să avem o mobilizare exemplară, pentru a veni în sprijinul oamenilor”

Şeful Executivului a explicat că Prefecturile vor face evaluarea la fața locului, vor întocmi liste cu persoanele afectate, acestea vor ajunge la Ministerul Muncii și oamenii vor primi banii.

„Vreau să avem în toate judeţele o mobilizare exemplară, pentru a veni în sprijinul oamenilor mai ales în judeţele afectate. Dacă este nevoie de resurse suplimentare, solicitaţi de urgenţă. Şi eu şi domnul Arafat suntem aici să răspundem acestor solicitări

Judeţele vecine pot veni în ajutor. E nevoie de implicarea tuturor prefecţilor, trebuie să mergeţi acolo unde este nevoie pentru a avea o evaluare a situaţiei

Avem 77 de localități din 26 de judeţe care sunt afectate şi municipiul Bucureşti. Din păcate, avem două decese confirmate. Transmit condoleanţe familiilor. Suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri”, a afirmat Florin Cîţu.

Pagube uriaşe după inundaţii

În 21 de localităţi din opt judeţe au fost înregistrate, sâmbătă, efecte ale fenomenelor hidrometeorologice, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Este vorba despre judeţele Bacău, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Suceava, Vaslui şi Vrancea, precum şi municipiul Bucureşti.

Echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 15 case, 49 curţi, trei subsoluri şi două străzi, precum şi pentru degajarea a 11 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate 16 autoturisme.

„La acest moment, sunt intervenţii în desfăşurare în trei judeţe (Bacău, Călăraşi şi Vrancea) şi municipiul Bucureşti. Una din misiunile aflate în dinamică se derulează în localitatea Mănăstirea Caşin din judeţul Bacău, pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani, surprins de inundaţii, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt. Şapte persoane rămân în continuare evacuate preventiv, din casele aflate în pericol de inundaţie”, se arată într-un comunicat al IGSU, citat de  Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, o altă intervenţie care a presupus efort susţinut din partea salvatorilor s-a desfăşurat în localitatea Poiana Sărată din judeţul Bacău, pentru recuperarea unuia din cei doi ocupanţi ai unui autoturism. Maşina a fost surprinsă de viitura formată pe râul Oituz, în timpul unei competiţii off-road. Una dintre persoane a reuşit să se autoevacueze, iar cealaltă a rămas blocată în auto.

De asemenea, pompierii călărăşeni intervin în localitatea Dragalina pentru evacuarea apei din 27 curţi şi două străzi.

În municipiul Bucureşti se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă şi o curte, precum şi pentru degajarea a 11 copaci care au avariat 14 autoturisme.

„O misiune complexă de salvare s-a finalizat cu succes în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde s-a intervenit pentru salvarea celor 12 muncitori surprinşi de creşterea râului Zăbala. Echipaje importante au fost mobilizate la faţa locului şi au reuşit extragerea celor nouă bărbaţi şi trei femei care, din fericire, nu au necesitat îngrijiri medicale. Misiunile pompierilor continuă în comunităţile afectate de vremea rea, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase”, precizează IGSU.

Citeşte şi: Primele imagini de la accidentul din apele Oituzului. Campion național, mort în timpul competiției off-road