Ajutoare sociale. Câţi bani primesc românii ca să stea degeaba

Veniturile de protecţie socială au însumat 210,608 miliarde lei, în 2022, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%.
Filip Stan
03 iul. 2024, 13:10
Ajutoare sociale. Câţi bani primesc românii ca să stea degeaba

Bani mulţi pentru ajutoare sociale. Veniturile de protecţie socială au însumat, în 2022, 210,608 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În anul 2022, veniturile de protecţie socială au însumat 210,608 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent. Ponderea acestora în Produsul Intern Brut a fost de 15%, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de anul precedent; cheltuielile privind protecţia socială1 (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecţie socială) s-au ridicat la 226,526 miliarde lei (din care 225,236 miliarde lei reprezintă cheltuieli cu prestaţiile sociale), cunoscând o creştere cu 14,5% faţă de anul precedent”, arată datele INS.

Ponderea cheltuielilor de protecţie socială în PIB a fost de 16,2%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul 2021; cheltuielile cu prestaţiile sociale (exclusiv costurile administrative şi alte cheltuieli) au reprezentat 16,1% din PIB, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul 2021.

Ca şi în anii anteriori (2013-2022), protecţia socială a fost orientată cu precădere către acoperirea riscurilor legate de limita de vârstă (bătrâneţe) şi a celor de boală sau îngrijirea sănătăţii care au implicat 49,9%, respectiv 27,9% din totalul cheltuielilor cu prestaţiile sociale.

Se taie ajutoarele sociale, dar statul îţi dă 400 de lei GRATIS fără să ceară nimic la schimb. Ce este Venitul Minim de Incluziune, acordat din 2024

Venitul Minim de Incluziune este soluția României pentru combaterea sărăciei și sprijinirea integrării sociale.  Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a evidențiat la Conferința Ministerială de la Bruxelles importanța venitului minim de incluziune (VMI) în sprijinirea persoanelor și familiilor aflate în dificultate.

Aceasta a subliniat că integrarea pe piața muncii rămâne cea mai eficientă metodă de incluziune socială.

Venitul minim de incluziune, reformă esențială în asistența socială

România a demarat implementarea reformei privind venitul minim de incluziune, un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească obstacolele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii.

Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație.

Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente. VMI nu se limitează la o simplă sumă de bani, ci include un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie precum ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea.

Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile! Cine va primi venitul minim de incluziune
Aceste măsuri contribuie la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială. Ministrul Bucura-Oprescu a accentuat, de asemenea, angajamentul României de a reduce abandonul școlar, unul dintre pilonii centrali ai VMI fiind obligativitatea de a asigura educația copiilor beneficiarilor.

Românii care primesc bani de la stat în 2024. Se dau 400 de LEI. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, anumiți români pot beneficia de un nou ajutor. Mai exact, românii vulnerabili pot primi bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană.

Guvernul vine cu vești bune pentru cetățeni și în 2024. Vor fi introduse noi ajutoare pentru românii vulnerabili sau pentru cei din medii defavorizate. Este vorba despre introducerea venitului minim de incluziune. Anunțul oferirii acestor noi ajutoare de la stat a fost făcut de Ministerul Muncii.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, programul „Venitul Minim de Incluziune” va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acest program este implementat la nivel național cu sprijinul administrațiilor locale și al Băncii Mondiale.

Românii care primesc bani de la stat în 2024. Se dau 400 de LEI

Programul este conceput pentru a veni în sprijinul celor mai defavorizate segmente ale societății. Axat în principal pe simplificarea procesului de solicitare a ajutorului financiar și pe reducerea birocrației aferente. Astfel, programul „Venitul Minim de Incluziune” urmărește să suplinească programele actuale. Cum ar fi ajutorul pentru susținerea familiei și venitul minim garantat.

Autoritățile speră să automatizeze părți esențiale ale procesului de oferire a ajutorului. Dar și să îmbunătățească beneficiile pentru cei mai vulnerabili prin acest sistem. De exemplu, copiii din familiile eligibile vor beneficia de burse sociale, de îndată ce vor începe școala. În plus, vârstnicii care sunt eligibili vor deveni automat asigurați în sistemul de asigurări de sănătate.

400 de lei pe lună pentru cei care au vârsta de 65 de ani
Suma maximă a ajutorului pentru cei care nu au o sursă de venit este de 275 de lei pe lună pentru fiecare membru al familiei. Dar și de 400 de lei pe lună pentru cei care au vârsta de 65 de ani sau mai mult și sunt singuri. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vizitat zonele defavorizate din județul Ialomița.

Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Cine poate beneficia
În cadrul unei acțiuni pe teren alături de personalul Băncii Mondiale. În timpul interacțiunilor sale cu potențialii beneficiari ai programului, oficialul a subliniat importanța acestui proiect pentru persoanele care se confruntă cu circumstanțe dificile. Potrivit ministrului, în ciuda situației financiare, educația este o prioritate pentru aceste familii.

„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fost implementat de la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

Servicii sociale subvenționate din fondurile MMSS pentru aproximativ 16.000 de beneficiari 

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va subvenționa cu 132,7 milioane de lei un număr de 542 de centre de servicii sociale administrate de asociații, fundații și culte care acordă servicii pentru 15.871 de persoane. Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat, prin fondurile alocate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024.

Față de anul 2023, numărul de beneficiari sprijiniți este mai mare cu peste 3.000. În 2023 au fost subvenționate 461 centre ale unor asociații, fundații și culte, iar în 2024 sunt 542 de centre subvenționate.

„Este un sprijin important pe care îl dăm sistemului de servicii sociale. Dar impunem și condiții. Prima condiție este ca furnizorul să fie licențiat. Avem, de asemenea, controale mai dese și, în general, toleranță zero față de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. Am inițiat o nouă lege a asistenței sociale care va întări sistemul de protecție în momentul în care va intra în vigoare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Subvențiile se utilizează, în exclusivitate, pentru serviciile de asistență socială acordate persoanelor care, potrivit dispozițiilor legale, au dreptul să beneficieze de acestea.

Începând cu anul 2023, nivelul mediu lunar al subvenției care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare și  600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.

Centrele au fost selectate în cadrul selecției anuale derulate de MMSS neîntrerupt din anul 1998, în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu modificările ulterioare.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'