Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Cine poate beneficia

Victimele infracțiunilor vor beneficia de vouchere pentru cheltuieli imediate. Ministerul Justiției, Alina Gorgiu, a făcut anunțul legat de lansarea acestui program de vouchere.

03 feb. 2024, 09:41
Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Cine poate beneficia

Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Sunt vizate persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare în urma unor evenimente nefericite.

Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut publică inițiativa instituției pe care o conduce, de a pune la dispoziție 300 de vouchere pentru victimele infracțiunilor, o măsură ce vizează să le ofere acestora un ajutor rapid și eficient. Voucherele, a căror valoare poate ajunge până la 16.500 de lei (echivalentul a cinci salarii minime brute), sunt destinate să acopere cheltuieli de bază precum cazarea, transportul, hrana, îmbrăcămintea și asistența medicală. Această inițiativă se înscrie într-un efort mai larg de a utiliza fondurile confiscate de la infractori în scopuri sociale, punându-se astfel bazele unei reutilizări sociale a sumelor obținute în urma activităților ilegale.

Citește și Pensii 2024. Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie

Vouchere pentru cheltuieli imediate pentru această categorie de români

Victimele trebuie să depună o cerere la tribunalul de domiciliu pentru a obține avansul din compensația financiară sub formă de voucher. Procedura e grăbită printr-o soluționare de urgență din partea unei comisii judiciare, iar promisiunea e că, de îndată ce solicitarea e aprobată, victima poate să intre în posesia voucherului în cel mult 72 de ore.

În plus pe lângă vouchere pentru victime, programul face referire la o nouă perspectivă asupra modului în care pot fi folosite fondurile confiscate de la infractori. Prin reutilizarea acestor sume în scopuri sociale, se creează un model de justiție reparativă, care nu doar pedepsește infractorii, dar oferă și un sprijin concret celor afectați de infracțiuni. Este un pas spre o societate mai echitabilă, unde victimele sunt recunoscute și sprijinite în mod activ.

Alina Gorghiu a vorbit despre deschiderea pentru suplimentarea numărului de vouchere, în cazul în care situația o va impune, și a susținut că această măsură nu e statică, ci se va adapta în funcție de nevoile comunității. Flexibilitatea e importantă în vederea eficacității pe termen lung a programului și pentru capacitatea sa de a răspunde prompt și adecvat la provocările cu care se confruntă victimele infracțiunilor.

Citește și Taxa cerută de FMI afectează grav bugetele românilor. Câți bani vom fi nevoiți să plătim anual