Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Cum arată cardul de energie pentru plata facturilor FOTO

Guvernul României oferă sprijin de 1.400 lei pentru facturile la energie. Suma va compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

24 dec. 2022, 08:52
Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Cum arată cardul de energie pentru plata facturilor FOTO
Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Cum arată cardul de energie pentru plata facturilor

Ajutor de 1.400 de lei pentru această categorie de români. Modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniţi cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi, a fost aprobat prin Ordin al ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Astfel, românii vor primi 1.400 de lei pe an, pentru a-și achita facturile, cu ajutorul serviciului poștal. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN „Poşta Română” SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Odată cu aprobarea cardului de energie, a fost adoptat și modelul certificatelor, documente care vor putea fi emise doar de către asociațiile de proprietari. Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari / locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” SA, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.

Citeşte şi: Categoria de persoane care va beneficia de bani în plus din ianuarie 2023. Se măreşte lista celor care beneficiază de ajutoare

Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condițiile de venit mediu pe membru de familie și de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării prețului la energie. Aceste categorii de persoane sunt următoarele:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010,republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Mă bucur să anunţ adoptarea modelului cardului de energie şi a documentului ce va atesta datoriile la Asociaţiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. Tot astăzi, a fost semnată Convenţia pentru ca Poşta Română să poată emite şi distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanţate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a declarat Marcel Boloş.

Citeşte şi: Marius Budăi, anunț important despre pensii şi ajutoare sociale! Crește plafonul de venit pentru ajutorul din partea statului

Asociațiile de proprietari se vor ocupa de transmiterea sumelor care trebuie achitate, iar mai apoi vor opera încasarea banilor, ca mai apoi să fie virate sumele către furnizorii de energie electrică, în numele clienților. Cei 1.400 de lei vor fi acordați în două tranșe, jumătate din sumă în luna februarie, în timp ce restul de 700 de lei, în septembrie.