Ajutor de la stat pentru repararea casei. Românii pot obține fonduri de până la 4.000 de lei pentru consolidarea locuinței

Aproximativ un sfert de milion de români ar putea beneficia de 4.000 de lei pentru repararea casei și înlocuirea electrocasnicelor.

28 oct. 2022, 14:31
Ajutor de la stat pentru repararea casei. Românii pot obține fonduri de până la 4.000 de lei pentru consolidarea locuinței

Românii ar putea primi vouchere de până la 4.000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru înlocuirea electrocasnicelor și repararea casei.

Conform autorităților, noile vouchere vor ajunge la persoanele care se află în imposibilitatea de a avea un loc de muncă, bătrânii fără sprijin și la familiile cu peste cinci copii. Măsura va putea fi aplicată începând cu anul viitor, dacă va fi aprobată și de Comisia Europeană.

Cum arată o familie care are nevoie de un astfel de ajutor

Vali Stânga locuiește în comuna Țintești, județul Buzău, în casa unui unchi, alături de soție și cei cinci copii minori pe care îi au împreună și proprietarul  locuinței.

Cei 8 oameni se înghesuiesc în două camere și o bucătărie, unde împart puținele lucruri pe care le au. Venitul familiei Stânga este constituit din alocațiile copiilor și ajutorul social de la primărie.

Proprietarul casei spune că îi este teamă că s-ar putea întâmpla ceva cu cei care locuiesc aici, pentru că pereții sunt din ce în ce mai șubrezi și acoperișul a început să se lase. Familia a aflat vestea că statul are în plan să ofere gospodăriilor sărace, cu mulți copii, câte un ajutor financiar de 4.000 de lei pentru repararea locuințelor și dotarea acestora cu electrocasnice, iar asta îi face pe cei doi bărbați să spere că vor putea folosi această sumă pentru a consolida casa în care trăiesc.

Citește și: Vești bune pentru români! Când va fi distribuită ultima tranșă de vouchere sociale din acest an

Casa în care își duc traiul cele opt suflete stă să se prăbușească, iar odaia de la drum nu mai poate fi locuită din cauza crăpăturilor din pereți.

„Dacă aș primi banii aceștia, aș repara acoperișul și camera de la drum. S-a lăsat acoperișul și pentru că am rămas cu puține camere, dorm toți băieții cu mine”, a spus Vali Stânga, tatăl celor cinci copii.

Soția acestuia ar avea nevoie de electrocasnice, ca să scape de chinul spălatului la mână, mai ales pentru că o face pentru atâtea persoane.

„Aș lua de toate, dar mai ales o mașină de spălat. Am atâtea persoane după care trebuie să spăl”, a declarat femeia.

O femeie din Gălbinași, o altă localitate buzoiană, a tresărit când a auzit de banii promiși de stat, care ar putea să o ajute să-și renoveze casa. Totuși, s-a întristat când a aflat că ar putea să nu primească nimic, deoarece are doar patru copii, nu cinci, așa cum este prevăzut.

„În casă, aduc bani și eu, dar și soțul meu, care s-a angajat de o lună de zile. Mai sunt ajutată de biserică, de oamenii de acolo. Venitul este însă extrem de mic și aș dori să primesc acești bănuți pentru a termina casa pentru copii”, a declarat Alexandra Vasile.

Potrivit autorităților, numărul beneficiarilor români care ar putea trece de 220.000. Suma unui voucher va fi de 4.000 de lei, bani pentru repararea casei și schimbarea aparatelor electrocasnice: frigider, mașină de spălat și aragaz.

Dacă autoritățile vor obține aprobarea din partea Comisiei Europene pentru alocarea acestor fonduri, măsura va fi aplicată de la anul.

Citește și: Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci a fost publicată în Monitorul Oficial. De când începe depunerea cererilor