Ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro. Premierul Nicolae Ciucă: „Încurajăm investițiile pentru dezvoltarea industriei românești”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri, 27 iulie, aprobarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro în vederea creşterii competitivităţii industriei româneşti.

27 iul. 2022, 12:46
Ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro. Premierul Nicolae Ciucă: „Încurajăm investițiile pentru dezvoltarea industriei românești”

Cu prilejul semnării noii inițiative, Nicolae Ciucă a solicitat tuturor miniștrilor să intensifice măsurile în vederea realizării pachetului de investiţii decis la nivelul executivului.

„Am luat decizii şi am căutat toate formulele necesare pentru a sprijini şi a continua să asigurăm mediului investiţional cadrul necesar (…) Am aprobat o serie întreagă de scheme de ajutor de stat. La nivelul Ministerului Fondurilor Europene s-a trudit astfel încât să poată fi identificate schemele de absorbţie a fondurilor europene din cadrul financiar 2014- 2020 şi PNRR. De asemenea, au fost alocate sume importante de la bugetul de stat, avem în continuare în atenţie să continuăm să încurajăm aceste investiţii, pentru dezvoltarea, creşterea şi, desigur, asigurarea competitivităţii industriei româneşti. Chiar astăzi aprobăm o nouă schemă de ajutor de stat, de 300 de milioane de euro.

Ca atare, vă cer tuturor să intensificăm toate aceste măsuri şi să monitorizăm, să urmărim să se realizeze pachetul de investiţii pe care noi l-am aprobat, astfel încât să recuperăm acest decalaj între absorbţia şi investiţiile care s-au realizat din fonduri europene şi investiţiile care se vor realiza din fondurile de la bugetul de stat. Este o sarcină cât se poate de clară pentru fiecare dintre miniştrii care au în derulare programe de investiţii”, a declarat Ciucă.

 

Premierul Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul

 

În cadrul aceleiași ședințe, Nicolae Ciucă a asigurat că românii nu vor îngheța de frig în case.

„A apărut această situaţie legată de asigurarea resurselor de gaz. La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce priveşte atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de faţă avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate.

Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie şi cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos”, a declarat Ciucă la începutul şedinţei.