Ajutor de stat pentru construcţia unei case. Statul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru materiale de construcţii

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a precizat că doreşte ca anul viitor să dea drumul la această schemă de ajutor de stat.

30 nov. 2023, 20:48
Ajutor de stat pentru construcţia unei case. Statul pune la bătaie 150 de milioane de euro pentru materiale de construcţii

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat joi că săptămâna viitoare va fi pus în transparenţă ghidul pentru schema nouă de ajutor de stat pentru materiale de construcţii, care are un buget de până la 150 de milioane de euro, anual, multianual, pe 4 ani de zile.

”Creşterea economică, dacă ne uităm pe datele statistice, vedem că s-a produs pe baza investiţiilor, nu a consumului, lucru care e inedit în România, semn că programele îşi produc efectele. Continuăm cu programele, pentru marea industrie, schemele de ajutor de stat”, a arătat ministrul Economiei, în emisiunea România Politică de la Prima News. Radu Oprea a precizat că vor continua şi schemele pentru minimis pentru economie circulară. ”Săptămâna viitoare va fi pus în transparenţă ghidul pentru schema nouă de ajutor de stat pentru materiale de construcţii”, a anunţat ministrul, el precizând că avem avem un deficit mare, de 8 miliarde de euro, şi importăm materiale de construcţii, pentru marile proiecte de infrastructură, pe feroviar, rutier.

Ministrul Economiei a precizat că doreşte ca anul viitor să dea drumul la această schemă de ajutor de stat.

Pensii 2024: Peste 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare

”Este o schemă care are are un buget de până la 150 de milioane de euro, anual, multianuală, pe 4 ani de zile”, a mai arătat Oprea, precizând că dorinţa este să se facă investiţii. ”Ne uităm la companiile orientate către export”, a declarat Oprea, adăugând că ”se uită şi la reconstrucţia Ucrainei”.

Radu Oprea, ministrul Economiei: Ne dorim să lansăm ediţia a patra a Start-Up Nation anul viitor, cu fonduri europene, sunt peste 400 de milioane de euro care pot fi folosite / 91% din firme au rămas în economie

Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat joi că îşi doreşte să lanseze ediţia a patra a Start-Up Nation anul viitor, cu fonduri europene, el predizând sunt peste 400 de milioane de euro care pot fi folosite. Ministrul a mai spus că 91% din firmele care au intrat în urmă cu cinci ani, în prima ediţie a programului, au rămas în economie.

Ministrul economiei a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News, despre Start Up Nation, că îşi doreşte ediţia a patra a acestui program.

”Am reuşit împreună cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Câciu, cu echipa lui, să identificăm fonduri europene pentru a putea lansa ediţia a 4 a a Start-Up Nation, ne dorim să o facem pe fonduri europene”, a arătat ministrul, precizând că ”sunt peste 400 de milioane de euro care pot fi folosite şi se lucrează în acest moment pentru a face posibil acest lucru.

Ministrul a spus că prima ediţie a programului, din peste 7.000 de companii înfiinţate, în urmă cu 5 ani, peste 6.000 sunt prezente astăzi în economia românească. ”Procentul este uimitor, 91%”, a precizat Radu Oprea.

El a mai spus că sunt firme care au 200 de angajaţi, astăzi, la start-upuri începute în prima ediţie.

Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

”Start-Up Nation este o poveste de succes şi nu este a noastră, este a antreprenorilor din România”, a mai afirmat Oprea, precizând că ediţia a doua are o rentabilitate  de 126%.

”Prima ediţie a fost pe producţie, a doua a fost pe servicii în special, sunt lucruri pe care le-am învăţat din fiecare. Vom veni cu o propunere şi pentru ediţia a patra”, a spus Oprea, precizând că se doreşte să se meargă pe inovare.