Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

Românii vor pierde de anul viitor o parte din voucherele pe care le-au primit până acum şi care le erau de un real folos, anunţă oficialii. În schimb, alte măsuri se vor păstra și chiar vor apărea noutăți.

29 nov. 2023, 09:42
Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere
Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

Românii vulnerabili pierd sprijinul statului după primăvara lui 2024 dar, în schimb, vor primi în continuare vouchere pentru alimente. Este vorba despre voucherele pentru energie electrică.

Citește și: Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate primi „până la 10 salarii minime”

Ajutoarele care nu se mai dau în 2024

Tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor fi date şi în anul 2024, din două în două luni, pe tot parcursul anului. De la 1 ianuarie 2024, vor fi acordate voucherele pentru alimente în valoare de 250 lei.

„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

În schimb, voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 lei, nu se mai acordă anul următor. Ultimii bani în acest sens au fost virați şi vor putea fi folosiți până în martie 2024. Totuși, se păstrază plafonul la energie electrică și gaze, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, până în 2025.

„Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024”, a precizat Adrian Câciu, adăugând că „am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”.

Șeful MIPE a precizat că prelungirea valabilității acestor vouchere de energie a fost aprobată în urma unor consultări cu Comisia Europeană. Aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie, potrivit cifrelor de la MIPE.

Însă de la 1 ianuarie 2024, se vor indexa pensiile cu rata inflației, respectiv cu 13,8%, ceea ce va face ca punctul de pensie să crească cu 240 lei, iar pensia minimă să se mărească cu 150 lei.

Citește și: Se dau 10 tichete sociale de Crăciun de la primărie pentru vârstnici şi pachete de dulciuri pentru micuţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi voucherele