Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

Românii vor pierde de anul viitor o parte din voucherele pe care le-au primit până acum şi care le erau de un real folos, anunţă oficialii. În schimb, alte măsuri se vor păstra și chiar vor apărea noutăți.
Alina Costache
29 nov. 2023, 09:42
Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere
Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

Românii vulnerabili pierd sprijinul statului după primăvara lui 2024 dar, în schimb, vor primi în continuare vouchere pentru alimente. Este vorba despre voucherele pentru energie electrică.

Citește și: Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate primi „până la 10 salarii minime”

Ajutoarele care nu se mai dau în 2024

Tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor fi date şi în anul 2024, din două în două luni, pe tot parcursul anului. De la 1 ianuarie 2024, vor fi acordate voucherele pentru alimente în valoare de 250 lei.

„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

În schimb, voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 lei, nu se mai acordă anul următor. Ultimii bani în acest sens au fost virați şi vor putea fi folosiți până în martie 2024. Totuși, se păstrază plafonul la energie electrică și gaze, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, până în 2025.

„Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024”, a precizat Adrian Câciu, adăugând că „am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”.

Șeful MIPE a precizat că prelungirea valabilității acestor vouchere de energie a fost aprobată în urma unor consultări cu Comisia Europeană. Aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie, potrivit cifrelor de la MIPE.

Însă de la 1 ianuarie 2024, se vor indexa pensiile cu rata inflației, respectiv cu 13,8%, ceea ce va face ca punctul de pensie să crească cu 240 lei, iar pensia minimă să se mărească cu 150 lei.

Citește și: Se dau 10 tichete sociale de Crăciun de la primărie pentru vârstnici şi pachete de dulciuri pentru micuţi. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi voucherele

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!