Ajutor pentru bolnavii de cancer: radioterapia va fi decontată chiar dacă se va face la stat sau la privat

O mână de ajutor pentru bolnavii de cancer: radioterapia va fi decontată indiferent că se va face la stat sau la privat. Anunţul vine de la ministrul Sănătăţii, Nicolae Băniciou, care a adăugat că va fi demarat un program naţional de radioterapie care presupune achiziţia de aparatură de ultimă oră.

05 oct. 2014, 13:41
Ajutor pentru bolnavii de cancer: radioterapia va fi decontată chiar dacă se va face la stat sau la privat

În România există peste 100.000 de bolnavi de cancer. Pe lângă lupta cu boala cumplită, bolnavii trebuie să lupte şi cu dificultăţile financiare. Prea puţini sunt cei care îşi permit să-şi plătească tratamentele. Ministerul Sănătăţii va demara în scurt timp un program naţional de radioterapie.

„Am spus că vrau să demarăm în această toamnă un program naţional de radioterapie. Avem un împrumut de la Banca Mondială, trece prin Parlament şi are ca prioritate achiziţia de echipamente pentru radioterapie. Pe partea de CNAS am început decontarea serviciului de radioterapie”, a declarat Nicolae Băniciou.

Dacă până acum costurile cu radioterapia erau decontate parţial de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, bolnavii beneficiază acum de gratuitate completă. Şi asta le dă o şansă în plus la viaţă.

Un plan de radioterapie costă câteva mii de euro.