Ajutorul de încălzire. Câți români au depus până acum actele la primării ca să primească subvenția de la stat

Ajutor de încălzire. Creșterea prețului la energie i-a făcut pe români să ia măsuri cât mai rapid pentru a beneficia de un tarif redus, astfel că peste 500.000 de cereri au fost depuse la primărie.

09 nov. 2021, 19:34
Ajutorul de încălzire. Câți români au depus până acum actele la primării ca să primească subvenția de la stat

Ajutor de încălzire. Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Persoanele singure cu venituri de până la 2.053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita.

Cum poţi obţine ajutor pentru încălzirea locuinţei. De azi se pot depune cererile

Împreună cu echipa Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și cu colegii mei din Ministerul Muncii, am avut o discuție cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, pentru a ne asigura că legea va fi aplicată corect și că oamenii vor primi ajutoarele fără întârziere. Mai mult, agențiile de plăți vin în sprijinul primăriilor și al beneficiarilor prin clarificarea condițiilor și procedurilor de acordare a dreptului, iar Agenția Națională de Plăți publică și actualizează permanent, pe pagina de web, precizări privind acordarea ajutoarelor: https://bit.ly/304URzh”, a declarat Raluca Turcan.

Tot de la 1 noiembrie, persoanele care nu îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece și a suplimentului de energie prevăzute de legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică (în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) și gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei prețul gazului natural din contract).

O altă măsură de sprijin pentru a depăși perioada sezonului rece, deja în vigoare, este plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, relatează Click.ro.

Cum poţi obţine ajutor pentru încălzirea locuinţei. De azi se pot depune cererile

Cetățenii pot depune, începând de astăzi, cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece 2021- 2022 și a suplimentului pentru energie.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei și suplimentele pentru energie se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinței pot fi solicitate pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, iar suplimentele pentru energie, pentru perioada noiembrie 2021 – octombrie 2022.

La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.

Ajutor încălzire locuinţă 2021. Cei care au maşină sau bani la bancă nu pot beneficia de sprijinul oferit de stat, chiar dacă au venituri mici

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

Valoarea minimă a ajutorului pentru încălzire, cuprinsă între 250 și 500 de lei pe lună.

Valoarea de referință (nivelul maxim al ajutorului pentru încălzirea locuinței aferent unei luni, stabilit în funcție de sistemul de încălzire utilizat) nu poate fi mai mică de 250 lei/lună, pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică, 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în limita consumului mediu, prevăzut în anexa nr. 1 din Legea nr. 226/2021, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Acest ajutor se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, precum și consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice și doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.

Suplimentul pentru energie se acordă în sumă fixă lunară în funcție de sursa utilizată

Familiile și persoanele singure ale căror venituri nete medii lunare sunt de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:
30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului și poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat. Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.
Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile și persoanele singure depun o cerere și declarație pe propria răspundere privind, după caz, componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. În situația în care se solicită și ajutorul pentru încălzire, se va depune o singură cerere și declarație pe propria răspundere.