Ajutorul financiar promis telesalariaţilor nu va putea fi accesat de toată lumea. Ce condiţii impune Guvernul

Ajutorul financiar promis de Guvern pentru firmele care au avut telesalariați măcar 15 zile în perioada stării de urgență nu va putea fi accesat de cei care nu apar în sistem cu telemuncă, care au făcut trecerea doar la nivel practic, prin acte unilaterale. Confirmarea vine chiar în normele de aplicare ale acestui nou tip de sprijin de la Guvern, puse în dezbatere de curând, potrivit Avocatnet.ro.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 13:30
Ajutorul financiar promis telesalariaţilor nu va putea fi accesat de toată lumea. Ce condiţii impune Guvernul

Guvernul a adoptat acum puțină vreme un ajutor financiar pentru IMM-urile care au trecut salariații în regim de telemuncă: pe scurt, e vorba de câte 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat (acordați o singură dată), dacă acesta este regăsit în sistem ca telesalariat măcar 15 zile lucrătoare pe perioada stării de urgență (16 martie – 14 mai 2020) și dacă încă lucrează în regim de telemuncă.

Condiția din OUG este cât se poate de clară – 15 zile lucrătoare în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență. Așadar, nu vor fi eligibili pentru acești bani angajatorii care nu au făcut documentele pentru trecerea la telemuncă (reamintim că aceasta are un regim special, în Legea nr. 81/2018 și nu e același lucru cu munca la domiciliu, tratată în Codul muncii) și care nu au raportat în Revisal telemunca în acea perioadă.

Chestiunea e subliniată în normele de aplicare ale acestei măsuri, puse de curând în dezbatere la Ministerul Muncii, unde vedem în tabelul pe care solicitanții îl vor completa la solicitarea banilor că trebuie menționat „[n]umărul și data contractului individualde muncă/actului aditional la contractul individual de muncă, după caz, prin care s-a stabilit desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă„, conform înregistrării din Revisal.