Ajutorul Poloniei pentru Ucraina nu este dezinteresat. Presa de la Varşovia scrie de un posibil stat unic, polono-ucrainean

În Polonia se vorbește tot mai mult în mass-media despre șansele înfiinţării unui stat federal polono-ucrainean. În istorie Polonia a mai format o uniune statală importantă cu Lituania, întinsă pe durata a peste 200 de ani, dar a existat şi o uniune polono-ucraineană, în 1920.

30 iun. 2022, 15:31
Ajutorul Poloniei pentru Ucraina nu este dezinteresat. Presa de la Varşovia scrie de un posibil stat unic, polono-ucrainean

Dezbaterea a fost declanșată de un articol publicat de publicistul Marek Budzisz pe portalul wPolityce.pl, în care a îndemnat la reflecția asupra fundamentelor ideologice ale unei formațiuni statale comune. În opinia sa, federația polono-ucraineană se poate realiza în cel mai târziu zece ani, scrie Rador.

Tomasz Sakiewicz, redactor-șef al Gazeta Polska, fiind de acord cu această idee, a scris în săptămânalul său că ucrainenii doreau de mult să restabilească republica poloneză istorică, Rzeczpospolita (căreia îi aparținea și Ucraina de Vest de azi, împreună cu Lituania și o mare parte din Belarusul de azi). Unii amintesc că încă din 1920 a existat o uniune de stat polono-ucraineană, așa-numita alianță Pilsudski-Petljura, când statul independent ucrainean în curs de formare și cel polonez renăscut au luptat împreună împotriva inamicului comun, Rusia sovietică.

Crearea federației a fost susținută, printre alții, de Jerzy Marek Nowakowski, istoric, publicist, fost secretar de stat și ambasador în multe rânduri, precum și de Romuald Szeremietiew, fost ministru adjunct al apărării naționale. Acest concept apare și în rândul actualilor oficiali guvernamentali, dar poate fi astfel interpretat și discursul rostit de președintele Andrzej Duda de Ziua Constituției, din 3 mai, în care a vorbit despre „logodna celor două națiuni”.

În acest context se încadrează și recentele consultări interguvernamentale polono-ucrainene de la Kiev, în urma cărora părțile au semnat mai multe acorduri, printre altele, în domeniul politicii energetice și climatice, precum și al reconstrucției Ucrainei după război. Ideea statului federal este susținută și din partea opoziției.

Fostul premier Jan Krzysztof Bielecki și fostul deputat în Seimul polonez, iar apoi eurodeputat în Parlamentul European, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, Pawel Kowal, au pledat pe portalul Onet.pl. pentru încheierea unui acord special între Polonia și Ucraina. Acest acord ar prevedea o ședință comună de Guvern bilunară, o ședință comună anuală a parlamentelor și înființarea unui consiliu comun la nivelul administrațiilor publice locale.

Citeşte şi Televiziunea naţională din Polonia a prezentat o hartă cu Ucraina divizată, regiunea Cernăuţi ar trece la România. „Occidentul e pregătit să împartă Ucraina”, acuză un deputat de la Kiev

Însă mulți se opun creării unui stat federal. Publicistul Jan Fiedorczuk a calificat, în săptămânalul Do Rzeczy, ideea formării unui stat comun drept o amenințare mortală la adresa intereselor naționale poloneze, menționând că un asemenea stat federal ar destabiliza regiunea, ar avea consecințe economice grave, ba mai mult, ar produce un conflict direct între Varșovia și Moscova și ar submina profesionalismul instituțiilor statului polonez și chiar ar strica bunele relații actuale dintre cele două țări vecine. Ar însemna un război de facto cu Rusia, în care Varșovia nu ar putea conta nici pe ajutorul NATO, deoarece nu ar intra în stare de război ca parte atacată, ci din cauza deciziei sale. Susținătorii statului federal nici măcar nu se gândesc la ce ar presupune pentru Polonia reconstruirea, respectiv modernizarea Ucrainei după război, scrie Fiedorczuk.

Economia poloneză este de patru ori mai mare față de cea ucraineană, Varșovia ocupă locul 23 în clasamentul mondial  în ceea ce privește PIB-ul, în timp ce Kievul se află pe locul 53. Din punctul de vedere al Ucrainei, scopul principal al formării unui stat comun ar fi, probabil, apropierea nivelului de trai din Ucraina de cel din Polonia.

Citeşte şi Serviciile secrete spun că Belarus e pe cale să intre în război cu Ucraina. A sporit numărul oamenilor înarmaţi la graniţă, o rafinărie a fost golită complet

Dat fiind faptul că acest lucru este puțin probabil, federația ar fi un uriaș stând pe picioare de lut și împovărat de conflicte interne, iar societatea poloneză ar respinge, probabil, finanțarea transformării economiei ucrainene. Nici unificarea RFG și RDG nu s-a desfășurat fără probleme, încă are consecințe, deși erau două țări cu o istorie comună și vorbind aceeași limbă, iar procesul a costat neînchipuit de mult, potrivit unor estimări a ajuns la două-trei mii de miliarde de euro.

În privința Poloniei și Ucrainei, cum ar putea fi armonizate cele două sisteme juridice diferite, sistemele politice și economia? Cum ar fi alegerile democratice într-un stat comun în care ucrainenii ar prevala ca număr, iar dacă alegerile s-ar desfășura pe linia de demarcație națională, s-ar putea întâmpla ușor ca votul să fie împotriva polonezilor. Ba mai mult, propaganda rusă ar primi pe tavă dovada „imperialismului polonez” și pentru argumentul său, mult susținut, potrivit căruia Ucraina este inadecvată pentru a fi un stat independent, mai scrie Fiedorczuk. Statul federal imaginat nu ar semăna cu statele federale cunoscute în prezent, cum ar fi Marea Britanie, Statele Unite sau Germania.

Ar fi o formațiune multinațională încărcată cu crize constante și conflicte interne. Crearea unui astfel de stat ar fi probabil un adevărat dezastru pentru Polonia, conchide publicistul polonez.