Al cincilea ATV european, denumit după părintele teoriei Big Bang-ului, Georges Lemaitre

Al cincilea ATV, un vas de tip cargo creat cu scopul de a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), va purta numele fizicianului belgian Georges Lemaître, părintele teoriei Big Bang-ului, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP.

RomaniaTV.net
18 feb. 2012, 09:55
Al cincilea ATV european, denumit după părintele teoriei Big Bang-ului, Georges Lemaitre

Primul ATV (Automated Transfer Vehicle), denumit Jules Verne, care a realizat „un zbor perfect în 2008”, a fost urmat în 2001 de ATV-2, denumit Johannes Kepler, în onoarea matematicianului şi astronomului german, reaminteşte ESA.

Pe 9 martie, al treilea ATV, Edoardo Amaldi, denumit după fizicianul şi pionierul spaţiului italian, va fi lansat de la Centrul spaţial Kourou din Guyana Franceză. La începutul anului 2013 va avea loc lansarea celui de-al patrulea ATV, denumit Albert Einstein.

Alegând să acorde celui de-al cincilea ATV – care va fi şi ultimul – numele lui Georges Lemaître, ESA doreşte să perpetueze „o tradiţie care constă în a se inspira din marii vizionari europeni”.

Georges Lemaître (1894-1966), preot şi matematician, şi-a publicat în 1927 teoria sa despre expansiunea Universului, pornind de la un fel de nucleu sau un atom primordial extrem de dens, cunoscută mai târziu sub numele de „teoria Big Bang-ului”.

În articolul său despre un Univers „cu o masă constantă şi o rază care creşte”, apărut într-o revistă ştiinţifică belgiană, Georges Lemaître a explicat printr-o formulă matematică felul în care galaxiile se îndepărtează unele de altele cu o viteză tot mai mare.

Căutând soluţii pentru ecuaţia relativităţii a lui Einstein, savantul belgian a ajuns la concluzia că Universul nu este static – adică nu are mereu aceeaşi mărime -, ci se află în expansiune.

Cu puţin timp înainte de moartea sa din 1966, Georges Lemaître a aflat despre descoperirea realizată în 1965 de doi radioastronomi americani a unor radiaţii din categoria microundelor care străbat întregul Univers – „strălucirea dispărută a începutului lumii”, potrivit cuvintelor savantului belgian – care au confirmat teoria sa despre naşterea Universului.

Din 2008, un ATV transportă la fiecare 18 luni aproximativ şase tone de provizii – hrană, apă, echipamente – la bordul ISS, aflată pe orbită la circa 400 de kilometri distanţă de Terra. După ce petrece aproximativ şase luni rămânând conectat la ISS, cargoul ATV – încărcat cu deşeuri – se dezintegrează la reintrarea sa în atmosfera terestră.