Al cincilea TORŢIONAR, DECONSPIRAT. Constantin Istrate este acuzat de MOARTEA a peste 200 de deţinuţi politic

Publicat: Marţi, 08 Iulie 2014 11:40 // Actualizat: Marţi, 08 Iulie 2014 13:10 // Sursa: romaniatv.net

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat marţi numele celui de-al cincilea torţionar, locotenent major (r) Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la colonia de muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pe care l-a şi condus.

Cel de-al cincilea torţionar deconspirat este unul dintre cei mai cruzi ofiteri din sistemul penitenciar comunist. Din cauza torturii şi pedepselor brutale, Constantin Istrate este acuzat de moartea a  peste 200 de detinuţi politic, potrivit România TV.

Torţionarul Alexandru Vişinescu, trimis în JUDECATĂ pentru GENOCID

Preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, a spus că Institutul a formulat şi o acţiune penală la Parchetul General pe numele lui Istrate, în vârstă de 88 de ani, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

"În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că în perioada în care locotenent-major (r) Constantin Istrate a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la colonia de muncă Oneşti (decembrie 1953 - mai 1954), respectiv la Penitenciarul Gherla (august 1957 - noiembrie 1958, martie 1959 - octombrie 1962) şi de comandant al Penitenciarului Gherla (decembrie 1958 - martie 1959) acesta a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 439 alin.1 lit. j din Codul Penal", arată IICCMER.

Potrivit cercetătorilor Institutului, Constantin Istrate a impus persoanelor aflate în executarea pedepsei un regim de detenţie inuman, care depăşea ca duritate limitele prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Povestea INCREDIBILĂ a unui TEMUT TORŢIONAR din Piteşti. Vezi cum îşi TORTURA VICTIMELE şi ce s-a ales de el

Acest tip de regim aplicat în cadrul celor două unităţi penitenciare poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, responsabile pentru decesul a numeroşi deţinuţi.

"Acest regim de detenţie a fost aplicat în mod intenţionat şi susţinut de către Constantin Istrate, în exercitarea atribuţiilor sale de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim, la colonia de muncă Oneşti şi la Penitenciarul Gherla, respectiv de comandant la Penitenciarul Gherla. El poate fi caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor şi îngrijirilor medicale, abuzuri şi, nu în ultimul rând, prin numărul mare de decese survenite", potrivit IICCMER.

Biografia lui Constantin Istrate este una tumultuoasă, el însuşi fiind condamnat în 1967 la 10 ani închisoare corecţională pentru delapidare, fiind eliberat cinci ani mai târziu.

"Descris de către foştii deţinuţi politici drept unul dintre cei mai cruzi torţionari din penitenciarele comuniste, Constantin Istrate se face responsabil, în virtutea funcţiilor îndeplinite şi prin duritatea regimului de detenţie aplicat, de decesul a 217 deţinuţi în Colonia de Muncă de la Oneşti (un deces) şi Penitenciarul Gherla (216 decese)", conform documentelor IICCMER. 

În luna aprilie 2013, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964.

Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză.


loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 iul 13:16
Răspunde | Votează email 0 email
Andrei
Dupa primii ani de tortura, rezistenta oamenilor a cedat si numarul mortilor a crescut. Acesti oameni sunt vinovati pentru ca s-au lasat manipulati de cei care au furat puterea revolutiei din decembrie, cand peste 1500 de oameni nevinovati au murit, si nu au vorbit despre sistemul comunist si legile care au fost trasate pentru Romania. Dupa 1964, acesti oameni au continuat sa lucreze alaturi de mulioanele de romani pentru a asigura un viitor mai bun pentru noile generatii.
Condamnam tortionarii, si nu vedem ca economia construita in ultimii peste o suta de ani, a fost transformata in fier vechi,iar sanatatea si viata milioanelor de romani fara locuri de munca,fara pensii pentru ca activitatea le-a fost intrerupa prin legi diversioniste platite cu salarii compensatorii, conduc spre sacrficarea acestui popor, in numele democratiei,la moarte(genocid).
08 iul 12:20
...numele celui de-al cincilea torţionar, locotenent major (r) Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului pentru pază …read more ...
08 iul 12:06
...Istrate, fost locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la colonia de muncă Oneşti şi fost Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H