Al doilea caz de variola maimuţei în România

România raportează al doilea caz de variola maimuţei. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 32 de ani.

14 iun. 2022, 15:27
Al doilea caz de variola maimuţei în România

Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România, anunţat de Ministerul Sănătăţii.

„Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Pacientul este izolat la domiciliu.

Citeşte şi: Variola maimuţei a ajuns în România. Dr. Adrian Marinescu, despre riscul unei epidemii: „Să fim prudenţi”

Primul caz de variola maimuţei în România a fost raportat luni după-amiază. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care în prezent este internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei.

„În acest moment, nu avem informații privind o legătură între cele 2 cazuri. Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare”, a mai transmis MS.

Citeşte şi: Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

Întrebat cum se transmite virusul și cum se manifestă, directorul de la ”Matei Balș” Adrian Marinescu a afirmat: „Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…). N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”.