Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, avertizează că variola maimuţei se poate transmite şi prin haine.

26 mai 2022, 15:36
Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

Variola maimuţei se răspândeşte rapid în întreaga lume. Medicul Marius Geantă atrage atenţia că virusul poate fi transmis inclusiv prin haine.

Variola maimuţei, avertismentul unui medic român: „Virusul poate să se transmită de pe haine”

Citeşte şi Variola maimuţei: dacă observi ASTA, mergi urgent la medic. Cât de gravă este, de fapt, boala

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, atrage atenţia asupra transmisibilităţii virusului care provoacă deja panică în întreaga lume.

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.

De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute” a declarat medicul, potrivit Ziare.com.

Acesta precizează că transmisibilitatea acestui tip de variolă este foarte lentă, însă avertizează că mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare.

„Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus medicul Geantă.

Specialiștii de la OMS spun că variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Potrivit acestora, virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Conform specialiştilor OMS, persoanele infectate cu acest virus prezintă erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cele mai multe cazuri confirmate de variola maimuţei se regăsesc în Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lunii mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), conform ECDC.

Citeşte şi EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”