Al doilea site acuzat de fake news e încă accesibil, deşi trebuia blocat. Ce amenzi riscă furnizorii de internet

ANCOM a solicitat tuturor furnizorilor de Internet din România să blocheze imediat accesul utilizatorilor români la conţinutul site-ului breackingnews.xyz. Decizia semnată joi a fost trimisă către 683 de societăți, iar furnizorii sunt în proces de blocare a accesului la acest portal. Cei care nu respectă decizia ANCOM riscă amenzi de la 1.000 la 70.000 de lei.

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 11:29

Grupul de Comunicare Strategică a solicitat miercuri, 25 martie, ministrului Afacerilor Interne, blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz. Potrivit Hotnews, cererea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica. Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați.

Iată un alt exemplu de ştire falsă (fake news), propagată pe acest site:

Având în vedere că, potrivit celor menționate în analiza realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, precum și în adresa transmisă de către Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul pe site-ului http://breackingnews.xyz/ sunt diseminate o serie de articole care „prezintă știri de tip Fake News, având scopul de a produce panică și a dezinforma”, astfel:

„- 24 de ore pentru a părăsi Capitala:cetățenii care nu au viză de reședintă în capitală trimiși acasă în carantină, publicat în data de 18.03.2020;
Italia a început experimentul pe oameni 50% din populație vor fi afectați cu covid-19, publicat în data de 17.03.2020,
Ultima oră! În capitală o ambulanță cu doi pacienți a fost incendiată de un grup de persoane, publicat în data de 16.03.2020;
Video!!! Un curier infectat de covid-19 a scuipat în pizza apoi a livrat-o clientului. Acum riscă ani grei după gratii…, publicat în data de 15.03.2020”

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a emis joi, o decizie prin care cere tuturor furnizorilor de internet să blocheze accesul la acest site. Decizia este în curs de implementare, motiv că site-ul poate fi încă accesat.

Nerespectarea măsurii dispuse constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 70.000 de lei.

Primul site închis pe motiv de Fake News pe tema coronavirus!