Al doilea transplant istoric de inimă de porc la un pacient viu a fost realizat în SUA

O inimă de porc a fost transplantată unui om, a anunţat vineri Centrul Medical al Universităţii din Maryland (UMMC), Statele Unite. Este pentru a două oară când se face o astfel de operaţie.

23 sept. 2023, 16:02
Al doilea transplant istoric de inimă de porc la un pacient viu a fost realizat în SUA

Pentru a doua oară în istoria medicală, o inimă de porc a fost transplantată într-un primitor uman viu, a anunţat vineri Centrul Medical al Universităţii din Maryland (UMMC), Statele Unite.

Intervenţia chirurgicală revoluţionară a fost efectuată pe 20 septembrie la UMMC de către aceeaşi echipă care a efectuat şi primul transplant experimental, o premieră medicală, în ianuarie anul trecut.

Spitalul american a precizat într-un comunicat că,primitorul, un bărbat în vârstă de 58 de ani, „respiră în prezent pe cont propriu, iar inima sa funcţionează bine fără asistenţă din partea unor dispozitive de susţinere”.

Bărbatul suferea de o boală cardiacă în stadiu terminal. El avea o boală vasculară periferică preexistentă şi complicaţii cu hemoragii interne care îl făceau neeligibil pentru un transplant de inimă tradiţional, a precizat spitalul în comunicat.

Citeşte şi: Inima articifială care rezistă 100 de ani, creată de studenți români. Este făcută din titan și poate fi folosită și pentru copii

El a fost internat la UMMC pe 14 septembrie după ce a prezentat simptome de insuficienţă cardiacă.

„Singura mea speranţă reală care mi-a mai rămas este să aleg inima de porc, xenotransplantul”, a declarat spitalului americanul Lawrence Faucette, într-un interviu cu câteva zile înainte de operaţie.

Citeşte şi: Miracolul trăit de un bărbat de 55 de ani! Ce s-a întâmplat după ce inima i s-a oprit brusc: „Știam că este grav”

Intervenţia chirurgicală experimentală de xenotransplant a primit undă verde prin programul de uz compasional (pentru pacienţi fără opţiuni terapeutice) al Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA).