Al doilea vaccin anti-Covid iese pe piaţă. AstraZeneca a primit aprobarea autorităţilor medicale din Marea Britanie

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford şi AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie.

30 dec. 2020, 09:53
Al doilea vaccin anti-Covid iese pe piaţă. AstraZeneca a primit aprobarea autorităţilor medicale din Marea Britanie

Marea Britanie a comandat producătorului AstraZeneca 100 de milioane de doze, suficiente pentru vaccinarea a 50 de milioane de oameni. Aprobarea, acordată de MHRA, organismul britanic de reglementare a medicamentelor, înseamnă că vaccinul este sigur şi eficient, după cum scrie AP.

Dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca a început în primele luni ale anului 2020, a fost testat pe primul voluntar în luna aprilie şi, de atunci, mii de oameni au fost implicaţi în testele clinice.

Acesta este al doilea vaccin aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, după serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care a primit undă verde la începutul lunii decembrie.

Peste 600.000 de oameni din Regat au fost vaccinaţi de când Margaret Keenan a devenit prima persoană din lume care a primit vaccinul în afara studiilor clinice.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca va duce la o creştere importantă a vaccinărilor deoarece este mai ieftin şi mai uşor de produs în masă. Poate fi stocat într-un frigider standard, spre deosebire de cel al Pfizer/BioNTech care necesită păstrarea la -70C.

Citeşte şi AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID: Are eficacitate 100%

Aprobarea noului vaccin vine după ce Public Health England a spus că ţara s-ar putea confrunta cu niveluri „fără precedent” de infectare, iar mai mulţi oficiali din Ţara Galilor, Scoţia şi sudul Angliei au ridicat problema presiunii tot mai mari puse pe sistemul sanitar naţional.

În dezvoltarea vaccinului a fost utilizat virusul gripei comune care infecta cimpanzeii şi care a fost modificat genetic. El a fost modificat astfel încât să nu cauzeze o infecţie la oameni şi să poarte modelul unei părţi a coronavirusului, cunoscută ca proteina spike. Odată ajuns în organism, începe să producă proteine spike ale coronavirusului pe care sistemul imunitar le recunoaşte ca ameninţare şi încearcă să le distrugă. Apoi, când sistemul imunitar va intra în contact cu virusul real, va şti exact cum trebuie să acţioneze.


loading...