Al Jazeera: FMI a „contribuit” la austeritatea din România

Într-o emisiune specială dedicată situaţiei din ţara noastră, postul TV se întreabă dacă această criză a fost sau nu provocată de FMI.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 06:42
Al Jazeera: FMI a „contribuit” la austeritatea din România

„Austeritatea fiscală a României este provocată, în mare măsură de Fondul Monetar Internaţional. Dar este austeritatea o reţetă corectă? Şi e bine ca FMI să aibă puterea de a o impune?”

Acestea sunt întrebările la care încearcă să răspundă jurnaliştii de la Al Jazeera cu ajutorul unor specialişti din Bucureşti, Bruxelles şi Skopie.

„În 2010, când ţara se afla în pragul falimentului, FMI, UE şi Banca Mondială au oferit României un împrumut de aproximativ 20 de miliarde de euro. Cu condiţii însă. În acel acord de împrumut sunt incluse măsuri drastice de austeritate. Deci FMI ajută sau pune în pericol stabilitatea financiară a României?”

„Am fost consilierul mai multor guverne din centrul şi estul Europei şi, după părerea mea, FMI este contra-productiv atunci când se implică în economiile acestor ţări. Costurile asociate cu implementarea programelor FMI sunt atât de mari pe termen mediu şi lung încât depăşesc cu mult orice beneficiu pe termen scurt. „

Chiar şi aşa, Al Jazeera spune că Fondul Monetar Internaţional nu este singurul vinovat de situaţia actuală. Uneori, politicienii locali folosec FMI pe post de ţap ispăşitor.