Al patrulea caz de CORONAVIRUS, confirmat în România. Raed Arafat: „Este asimptomatic, nu este în stare gravă” UPDATE

A fost confirmat cel de-al patrule caz de coronavirus, în România. Este vorba despre un bărbat din Timişoara care ar fi intrat în contact cu femeia de 38 de ani diagnosticată cu virusul COVID-19. 

03 mart. 2020, 11:21
Al patrulea caz de CORONAVIRUS, confirmat în România. Raed Arafat: „Este asimptomatic, nu este în stare gravă” UPDATE

UPDATE: Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, şase persoane care au intrat în contact cu bărbatul de 47 de ani, din Timişoara, confirmat cu coronavirus, marţi, vor fi şi ele testate.

UPDATE: „Nu este o situatie grava, el al patrulea caz si stim de unde a luat virusul. Persoana de azi a fost la izolare dupa finalizarea anchetei epidemiologice, cand a intrat era negativ testul lui, adica nu putea sa infecteze pe nimeni. Pana azi rezultatul a fost negativ, a 12-a zi a devenit pozitiv. La acest moment doar membrii familiei sunt contactii lui, nu este motiv de panica. Va fi transportat la spital, este asimptomatic, nu este in stare grava. Va fi dus la Victor Babes si va fi tinut acolo, asa cum a fost si cealalta pacienta. Va ramane pana este negativ”, a spus Raed Arafat la România TV.  

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, un bărbat de 47 de ani din Timișoara, care a intrat în contact cu femeia depistată pozitiv în data de 28 februarie 2020 și care s-a întors din Italia, a fost confirmat cu virusul COVID-19. Mai exact, acesta a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia în data de 20 februarie 2020 cu o cursă care se întorcea din Italia.

Din data de 28 februarie 2020, bărbatul, considerat contact direct, s-a aflat în autoizolare la domiciliu împreună cu familia. Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19.

Conform primelor informații din partea DSP Timiș, bărbatul este asimptomatic, afebril. S-a solicitat transportul cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

În curtea în care locuiește bărbatul mai trăiesc alte 2 familii față de care se vor lua măsurile de autoizolare.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, 42 de persoane sunt în carantină din cauza coronaviruslui, iar 9.431 sunt monitorizate la domiciliu.

„Le recomandăm cetăţenilor care sunt monitorizaţi la domiciliu să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spaţiile stabilite şi să păstreze permanent legătura cu autorităţile sanitare din zona în care se află. În cursul zilei de ieri, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a fost înregistrat un dosar penal pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor pentru o persoană care, aflată în izolare, a părăsit domiciliul”, se arată în informarea transmisă de Grupul de Comunicare Strategică.

În cursul zilei de luni, la Telverde dedicat informării despre noul Coronavirus au fost primite 1.081 de apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă şi cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecţiuni. Totodată, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite 73 apeluri.

„Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia Telverde 0800 800 358. De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la o linia dedicată +4021.320.20.20. Reiterăm, totodată, faptul că în cursul zilei de ieri s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, dar şi Coreea de Sud şi Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, faţă de cetăţenii care ajung în România din aceste regiuni”, subliniază Grupul de Comunicare Strategică.

Citeşte şi Femeia din Timişoara confirmată cu coronavirus, testată pentru a doua oară. Care este rezultatul