Al patrulea elev de la Colegiul „Mihai Viteazul” Alba Iulia, confirmat cu coronavirus. Unitatea ar putea intra în scenariul roşu

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia a ajuns la patru. Primele trei cazuri au fost depistate în cursull zilei de 13 septembrie, fiind vorba despre elevi de clasa a IX-a. În dimineaţa zilei de 14 septembrie, a fost confirmat şi al patrulea caz, un elev din clasa a XI-a, potrivit alba24.ro.

RomaniaTV.net
14 sept. 2020, 05:31
Al patrulea elev de la Colegiul „Mihai Viteazul” Alba Iulia, confirmat cu coronavirus. Unitatea ar putea intra în scenariul roşu

Patru elevi au fost confirmaţi cu COVID-19 la Colegiul Naţional Militar Alba Iulia, existând posibilitatea ca unitatea de învăţământ să intre în scenariul roşu.

Comandantul Colegiului Militar, colonel Marcel Domșa, a anunţat că toţi cei 460 de elevi ai liceului au fost testaţi. Momentan, doar o parte dintre ei au primit rezultatele. Elevii au fost imediat izolaţi la infirmieria şcolii, de unde, apoi, au fost preluaţi de părinţi.

Potrivit conducerii Colegiului, în această situaţie sunt două variante: fie se rămâne pe varianta carantinării contacților și se începe școala conform programării, fie se decide intrarea în scenariul roșu și toți cei 460 de elevi vor fi trimiși acasă.

Potrivit legislației, dacă primii trei elevi confirmaţi ar fi fost din trei clase diferite, unitatea de învățământ ar fi intrat automat în scenariul roșu.

Citeşte şi Prima zi de şcoală: mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

Potrivit articolului 16 din Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății (5487/1494/2020), în situaţia apariţiei de cazuri COVID într-o unitate de învăţământ, procedura este următoarea:

Decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” se va dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, după obţinerea avizului inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al direcţiei de sănătate publică judeţene şi respectiv a municipiului Bucureşti, în următoarele circumstanţe:

a) la apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă;

b) la apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz;

c) la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment”.