Al Qaida plănuieşte să arunce în aer cu „chiloţi-bombă” un avion de linie american

Informaţii secrete despre un nou plan criminal de proporţii al reţelei teroriste Al Qaida au intrat în posesia CIA. Agenţia americană a descoperit astfel că teroriştii lui Osama bin Laden, care a fost răpus de americani anul trecut în cadrul operaţiunii secrete din Pakistan, plănuiesc un nou atac sinucigaş asupra unui avion de linie, folosind bombe nedetectabile, ascunse în chiloţii sinucigaşilor.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 09:44
Al Qaida plănuieşte să arunce în aer cu „chiloţi-bombă” un avion de linie american

Planul criminal urma să fie comis cu ocazia comemorării unui an de la uciderea lui Bin Laden de către americani, scrie  presa britanică, citând surse de la Washington.

Ambiţiosul plan al reţelei teroriste rămasă „orfană” după moartea celui mai căutat om de pe planetă, care a pus la cale atentatele din 11 Septembrie 2001, îşi are originea în Yemen şi constă în „perfecţionarea” unor „chiloţi-bombă”, tip de dispozitiv exploziv „intim” ce fusese folosit fără succes însă, în acelaşi scop, în decembrie, 2009, la bordul unui avion de linie, plin cu pagsageri americani, care mergeau să petreacă sărbătorile de Crăciun şi zbura atunci peste Detroit.

De data aceasta, Al Qaida a încercat să fabrice o bombă mai perfecţionată, ce poate fi ascunsă tot în lenjerie intimă de bărbaţi, fiind dotată cu un sistem de detonare mult mai evoluat, după cum au dezvăluit autorităţile americane. Experţii de la FBI cercetează bomba pentru a vedea dacă aceasta poate trece neobservată prin dispozitivele de control de pe aeroporturi şi dacă aceasta ar avea puterea să doboare un avion.

O oficialitate americană de rang înalt a declarat pentru New York Times că ar fi putut fi pregătite pentru acţiuni criminale mai multe dispozitive asemănătoare. „Dacă pot să construiască unul, pot construi probabil mai multe. Aceasta este partea înspăimântătoare”, a declarat înalta oficialitate americană, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Presupusul terorist sinucigaş originar din Yemen nu a mai reuşit să îşi aleagă  ţinta şi nici să cumpere bilete de avion pentru cursa pe care ar fi vrut să o arunce în aer, înainte ca bomba sa să ajungă la CIA. „Nu mai trebuie acum să ne temem de el (terorist,n.r.)”, a declarat preşedintele Comitetului de Securitate Internă din Congres, Peter King, care a adăugat, fără a da alte detalii, că suspectul este în viaţă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Caitlin Hayden  a declarat că preşedintele american Barack Obama a fost informat despre acest complot în aprilie şi a primit asigurări că dispozitivul respectiv nu prezintă niciun pericol pentru public.