Al Raqqa, New York-ul Siriei. Elita islamistă primeşte bani de la Statul Islamic pentru a trăi în lux

Pentru a-i încuraja pe luptătorii jihadişti să îşi întemeieze familii în Siria, gruparea Statul Islamic a găsit o metodă eficientă. Luptătorii islamişti primesc bani pentru a se căsători, pentru căminul lor, pentru fiecare copil care se naşte în aceste familii, precum şi o serie de alte stimulente. Astfel, oraşul Al Raqqa este pe cale să se transforme în califat şi deja se consideră ca fiind o structură statală, cu instituţii aferente.

06 iun. 2015, 09:13

Un luptător al Statului Islamic care vrea să devină familist primeşte, la nuntă, 1.500 de dolari americani pentru căsătorie, luna de miere şi alegerea unei locuinţe. De asemenea, pentru fiecare copil născut în aceste familii, Statul Islamic acordă un bonus de 400 de dolari. Despre aceste stimulente s-a aflat cu ocazia recentului mariaj al luptătorului sirian al SI, Abu Bilal al-Homsi, care a făcut dezvăluiri jurnaliştilor, prin Skype, din „fortăreaţa” grupării, Raqqa, autoproclamată „califat”.

Abu Bilal al-Homsi şi soţia lui de origine tunisiană s-au întâlnit pentru prima oară în acest oraş, după ce luni de zile au comunicat online. S-au căsătorit şi au plecat în luna de miere pe care au petrecut-o în Raqqa, unde s-au răsfăţat mâncând delicatese în restaurante de lux, ca fripturi la grătar şi îngheţată, meniuri pe care sirienii de rând nu şi le pot permite. Şi, deşi teritoriul lor pentru luna de miere se limita la Raqqa, au putut beneficia şi de o excursie cu barca, pe Eufrat.

Citeşte şi Mai multe femei din Australia au încercat să se alăture Statului Islamic

Fărădelegi, atrocităţi în numele Domnului, la temelia viitorului califat

Scenele cu miri fericiţi, care pleacă în luna de miere pe banii Statului Islamic şi se grăbesc să facă urmaşi şi să se aşeze la casa lor cu ajutorul acestuia sunt greu de imaginat, în condiţiile în care la fiecare punct de control – iar acestea nu sunt deloc puţine – stau militanţi islamişti înarmaţi care se uită şi după cel mai mic semn de încălcare a Sharia sau a legii islamice, delicte pentru care cei consideraţi vinovaţi pot plăti cu viaţa. Printre „delictele” pentru care cei vinovaţi sunt aspru pedepsiţi figurează până şi gelul de păr.

În casele unora dintre comandanţii ISIS din Raqqa sunt aduse fete şi femei din comunitatea religioasă Yazidi. Acestea sunt răpite din Irak şi aduse în Siria, unde sunt ţinute ca sclave sexuale. Dealtfel, gruparea jihadistă Stat Islamic este notorie pentru atrocităţile sale şi a ajuns să stăpânească aproape o jumătate din Siria şi porţiuni din ce în ce mai mari din Irak.

De curând s-a aflat că sute de femei şi fete ar fi fost răpite de luptători jihadişti, care le-au vândut pe „cele mai frumoase virgine” pe piaţa sclavelor sexuale din Raqqa, unde sunt cumpărate ca „obiecte sexuale” de către cel care oferă cel mai mare preţ. Multe dintre aceste nefericite sunt supuse cu forţa testelor de virginitate înainte de a fi „expuse” în public la aceste licitaţii.

Adepţii grupării consideră aceste lucruri ca fiind fireşti şi au de gând să îşi ducă până la capăt proiectul privind înfiinţarea unui califat în Siria, în care să creeze o nouă naţiune – a musulmanilor din toată lumea, pe care să îi unească într-un califat extins şi puternic.

Citeşte şi Cum recrutează Statul Islamic femei occidentale. O jurnalistă a aflat secretul GALERIE FOTO

„Nu e vorba numai despre luptă. Aici există instituţii. Există civili care sunt angajaţi în Statul Islamic şi există şi teritorii extinse. Trebuie să îi ajutăm pe imigranţi să se căsătorească aici. Toate acestea sunt componente ale unui stat şi trebuie să avem grijă de cei care trăiesc aici”, a  spus Al-Homsi.

Elita Statului Islamic din New York-ul califatului

Noua elită a SI este vizibilă în Raqqa, cel mai mare oraş din Siria condus de Statul Islamic. Casele luxoase şi apartamentele care aparţinuseră oficialităţilor guvernamentale conduse de preşedintele ţării, Bashar al-Assad, au fost ocupate de noua elită a militanţilor islamişti.

Magazinele şi supermarket-urile sunt bine aprovizionate, iar oraşul se poate lăuda şi cu câteva Internet cafe-uri, explică un membru al colectivului media anti-SI, care se recomandă cu numele de Abu Ibrahim al-Raqqawi. El spune că oraşul este „stabil, are toate serviciile de care are nevoie populaţia. Nu este ca teritoriile rurale pe care gruparea islamistă le controlează. Raqqa este New-York-ul califatului”, mai spune Al-Raqqawi.

 

Prioritatea-cheie pentru locuitorii acestei regiuni este de a-i ajuta pe luptătorii islamişti să se căsătorească şi să îşi întemeieze familii. De aceea, sunt stimulaţi cu recompense băneşti. Al-Homsi, care are 28 de ani, a primit un bonus generos din partea SI pentru că noua sa soţie este medic şi vorbeşte curent patru limbi străine.

Agenţia Associated Press a comunicat în mod constant cu Al-Homsi în ultimii 3 ani, de când el a a început să lucreze ca activist şi să reşlateze despre luptele din oraşul său natal, Homs, din centrul Siriei. Specialist în IT, înainte de declanşarea războiului civil (2011), Al-Homsi a avut dintotdeauna vederi ultraconservatoare în interviurile pe care le-a dat presei şi a simpatizat ideea instituirii unui califat. În 2014, simpatiza cu Statul Islamic, dar la jumătatea lui 2014, după doi ani de asediu al oraşului său natal, s-a transformat într-un luptător al SI.

Citeşte şi Tupeu sau inconştienţă: A reuşit să fure 1 MILION de dolari de la Statul Islamic

Pe cea care i-a devenit soţie a cunoscut-o pe reţelele sociale. Aşa a aflat că fratele ei – viitorul lui cumnat – se alturase grupării jihadiste din oraşul Deir al-Zour. Lui i-a cerut permisiunea să se căsătorească cu ea. Tânăra a fost nevoită atunci să călătorească prin Algeria spre Turcia, iar de acolo, la Raqqa, împreună cu un grup de femei care voiau să se alăture SI.

Când au ajuns în Siria, au stat toate la o casă de oaspeţi pentru femei, păzite de femei-poliţist ale grupării islamice. Al-Homsi a călătorit la rândul lui 250 de km din Homs până în Raqqa pe a se întâlni cu ea. Căsătira lor a fost una dintre mariajele rarisime în care un luptător sirian se căsătoreşte cu o imigrantă. De regulă, numai femeile străine se căsătoresc cu luptători străini din SI.

Al-Homsi şi proaspăta lui soţie nu au avut parte atunci de ceea ce au acum noile cupluri care se căsătoresc. Cuplul a beneficiat numai câteva zile din luna de miere, când în Raqqa era o linişte relativă. Proaspăt-căsătoriţii  şi le-au petrecut plimbându-se pe malul apei şi luând masa la restaurant. Apoi, cuplul s-a întors în Homs, unde începuseră luptele între rebeli şi soldaţii preşedintelui Bashar al-Assad. Al-Homsi a decis atunci să folosească banii personali pentru a asigura un cămin pentru el, soţia lui şi patru pisici pe care le aveau.

Cuplul aşteaptă acum al doilea copil şi banii promişi de SI – 400 de dolari – bonusul pentru fiecare copil născut. La rândul lor, acum, Al Homsi şi soţia lui primesc fiecare câte 50 de dolari pe lună. În plus, el beneficiază şi de reduceri pentru uniformă şi haine, produse pentru curăţenie şi un coş lunar pentru hrană, în valoare de 65 de dolari.