Al şaselea caz de variola maimuţei a fost depistat în România. Ministerul Sănătăţii, în alertă

Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că a fost diagnosticat al şaselea caz de variola maimuţei în România.

23 iun. 2022, 19:04
Al şaselea caz de variola maimuţei a fost depistat în România. Ministerul Sănătăţii, în alertă

Al şaselea caz de variola maimuţei a fost depistat în România. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, iar investigaţiile de laborator au confirmat joi că pacientul este infectat cu variola maimuţei, precizează sursa citată.

Bărbatul este în spital şi va rămâne în izolare. A fost declanşată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi.

Citeşte şi: EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

Al cincilea caz de variola maimuţei a fost diagnosticat marţi, 21 iunie. „Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Primul caz de variola maimuţei a fost raportat în România în 13 iunie 2022. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care a fost internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei, anunţa Ministerul Sănătăţii.

Al doilea caz de variola maimuţei a fost anunţat marţi, 14 iunie. „Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România miercuri, 15 iunie 2022. Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

Iar joi, 16 iunie, a fost anunţat şi al patrulea caz de variola maimuţei în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună.

Ministrul Sănătăţii cere precauţie şi susţine că riscurile sunt în continuare mari deoarece evoluţia cazurilor de variola maimuţei este imprevizibilă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor trebuie să rămână în vigoare pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control.

„Aş vrea să fac şi eu o clarificare pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi odată la Parlament, apropo de acest subiect, legat de variola maimuţei. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viaţă fără riscuri, deci cine îşi asumă astfel de riscuri… Am dat o astfel de recomandare în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Rafila, despre variola maimuţei: Recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare