EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

Diferenţele între variola umană şi cea a maimuţei sunt foarte mari, mai cu seamă din punct de vedere al agresivităţii manifestării, spune medicul infecţionist Adrian Marinescu.

18 iun. 2022, 00:21
EXCLUSIV Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei: „Se transmite cu mare dificultate de la om la om. E puţin probabil să avem o epidemie”

Vestea bună este că voala momentului, variola maimuţei, nu este la fel de agresivă ca cea umană. În plus, nu se transmite foarte uşor de la om la om. Într-o intervenţie la România TV, medicul Adrian Marinescu a făcut mai multe precizări referitoare la variola maimuţei, la gradul de transmisibilitate, dar si la simptomatologia specifică.

Diferentele intre variola umana si cea a maimuţei sunt foarte mari. La variola maimuţei nu vorbim de o agresivitate atat de mare. Cele mai multe dintre forme sunt usoare şi forme medii. In momentul de fata nu avem niciun deces în afara continentului african. Este o infectie virală care se transmite cu mare dificultate de la om la om. Este foarte putin probabil sa avem o epidemie. Nu este agresivă, nu dă forme severe„, a explicat medicul la România tv.

Dr Adrian Marinescu exclude scenariul unei epidemii de variola maimuţei

Directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București exclude scenariul unei epidemii, precizând că virusul se transmite foarte greu.

Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România„, spune medicul.

Citeste si Adrian Marinescu: „Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de infectare …

Simptomatologia bolii

Marinescu a explicat care sunt simptomele bolii.

În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama. În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul„, a explicat medicul la România TV.

În România au fost diagnosticate deja patru cazuri de infectare cu variola maimuţei. Ultima persoană confirmată cu noul virus este un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România.

Citeste si Alertă medicală: persoanele infectate cu variola maimuței nu au voie să se joace cu animalele