Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Creşte numărul cazurilor de variola maimuţei în România. Ministerul Sănătăţii a anunţat al treilea caz în tot atâtea zile.

15 iun. 2022, 10:27
Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat marţi la un spital din București, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Persoana nu are istoric de călătorie.

Citeşte şi: OMS vrea să schimbe denumirea „variola maimuţei”

Potrivit sursei citate, pacientul a prezentat primele simptome specifice bolii variola maimuţei din data de 10 iunie. „Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a mai prezentat MS.

Primul caz de variola maimuţei în România a fost raportat luni după-amiază. Este vorba despre un bărbat de 26 de ani din Bucureşti, care în prezent este internat în spitalul „Victor Babeş”, în stare bună. Partenerul pacientului a călătorit în Europa, în ţări cu numeroase cazuri de variola maimuţei.

„În acest moment, nu avem informații privind o legătură între cele 2 cazuri. Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare”, a mai transmis MS.

Pacientul este internat la un spital din Bucureşti.

Citeşte şi: Variola maimuţei se răspândeşte rapid în Europa. Un medic român avertizează: „Se transmite şi prin haine. Mutațiile fac ca virusul să devină mai puternic”

Al doilea caz de variola maimuţei a fost anunţat marţi, 14 iunie. „Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Persoana este in izolare la domiciliu.

Întrebat cum se transmite virusul și cum se manifestă, directorul de la ”Matei Balș” Adrian Marinescu a afirmat: „Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…). N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”.