ALARMANT. Jumătate dintre copii au probleme cu coloana vertebrală

Un studiu realizat în premieră în Alba Iulia, derulat timp de doi ani într-o campanie de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre elevii cuprinşi în cadrul acestui proiect prezintă cel puţin una dintre afecţiunile investigate.

28 apr. 2015, 12:26
ALARMANT. Jumătate dintre copii au probleme cu coloana vertebrală

Câteva sute de elevi din clasele V-VIII de la şcolile generale din municipiu au fost cuprinşi în „Campania de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară din Alba Iulia”, proiect desfăşurat sub sloganul „O viaţă dreaptă!”, lansat în 2013 la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis şi Rotary Club Alba Iulia, scrie Agerpres.

În total au fost investigaţi 413 elevi de la Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic „Apulum” şi Şcoala „Mihai Eminescu”.

Citeşte şi Cum scapi de durerea de spate în 60 de secunde

În cadrul proiectului au fost investigate şase afecţiuni – scolioză, cifoză, cifoscolioză, hiperlordoză, platfus şi raportul greutate/înălţime – indicele de masă corporală. Dintre cei 413 elevi investigaţi 236 au primit scrisoare medicală, ceea ce reprezintă un procent de 57,15 %. Dintre copiii evaluaţi, 9% au fost depistaţi cu mai mult de patru probleme, 11% cu mai mult de trei probleme, 12% cu mai mult de două probleme, 25% au prezentat mai mult de o problemă, iar 43% cu cel puţin o afecţiune.

„Rezultatele acestui studiu sunt îngrijorătoare, deoarece mai bine de jumătate dintre copiii investigaţi în cadrul acestui proiect prezintă cel puţin una dintre afecţiunile amintite. Important pentru noi este să tragem un semnal de alarmă către instituţiile cu responsabilităţi în domeniu astfel încât acestea să purceadă la luarea unor măsuri concrete în sensul profilaxiei acestei patologii”, a declarat luni preşedintele 2014-2015 Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, George Scambloschi.

14 persoane au fost implicate în derularea acestui proiect, toate derulând munca în mod voluntar.

Citeşte şi Obiceiuri zilnice care-ţi dau dureri de spate

Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, luând forma literei „C”, urmată de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „S”. Această deformare, observată mai bine din spatele persoanei sau din faţa sa, se manifestă spre dreapta sau spre stânga, în funcţie greşelile de poziţie ale coloanei. Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescenţă şi este asociată cu factori congenitali, cu factori locali (durerea sau spasmul muscular), cu alte afecţiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare.

Cifozele sunt deviaţii ale coloanei vertebrale în planul vertical de simetrie, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.

Cifoscolioza este o deviaţie dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală.

Netratate, în timp, aceste afecţiuni se pot permanentiza, iar în momentul în care persoana încearcă să adopte o poziţie corectă, se declanşează durerile de spate.

Citeşte şi Care este poziţia corectă la calculator care te scapă de durerile de spate