Alaska, ameninţată de o furtună puternică dinspre Marea Bering

O furtună extrem de periculoasă urma să atingă miercuri coasta de vest a Alaskăi, cu rafale de vânt şi valuri puternice, anunţă Serviciul naţional Meteorologic american.

RomaniaTV.net
09 nov. 2011, 13:38
Alaska, ameninţată de o furtună puternică dinspre Marea Bering

În unele zone, rafalele de vânt ar putea atinge intensitatea unui uragan, cu până la 128 de kilometri pe oră, potrivit lui Stephen Kearney, un meteorolog CNN. În dreptul oraşului Nome, cu aproximativ 3.700 de locuitori, nivelul mării ar urma să crească cu până la 2,5 metri peste nivelul normal, iar valurile pot atinge trei metri înălţime, a adăugat el.

Persoanele din Nome care locuiesc în zone mai joase de pe litoral au fost îndemnate să caute adăpost în altă parte, a anunţat Chip Leeper, un oficial din cadrul Guvernului local, dar nu sunt prevăzute evacuări „obligatorii”. Furtuna urmează să traverseze Peninsula Chukotsk şi se va îndrepta, începând de miercuri, spre nord-vest, către Marea Chukchi, potrivit meteorologilor.

Inundaţii extinse şi erodări ale plajei sunt aşteptate în mai multe zone, inclusiv în golful Norton Sound. Deşi furtunile sunt frecvente în această regiune, această furtună îi îngrijorează în mod special pe oficiali din cauza inundaţiilor anticipate în zona de coastă. De obicei, cele mai afectate sunt Insulele Aleutine, mai puţin populate. Paza de Coastă a Statelor Unite a anunţat că a mobilizat elicoptere pentru intervenţie. De asemenea, un trauler de pescuit, Rebecca Irene, a pierdut un motor în Marea Bering, iar Paza de Coastă este pregătită să evacueze personalul neesenţial de la bord, a anunţat această instituţie într-un comunicat.