„Albă ca Zăpada”: Misterioasa planetă acoperită de gheaţă, care a avut o atmosferă

O lume micuţă, misterioasă, poreclită "Albă ca Zăpada" este acoperită de gheaţă şi a avut, în trecut, o atmosferă, potrivit unui nou studiu asupra unei planete pitice, aflate în apropierea lui Neptun.

RomaniaTV.net
21 oct. 2011, 09:59
„Albă ca Zăpada”: Misterioasa planetă acoperită de gheaţă, care a avut o atmosferă

Chiar dacă Albă ca Zăpada – cunoscută oficial sub numele 2007 OR10 şi care orbitează Soarele ca parte din centura Kuiper – este, de fapt, roşie, jumătate din suprafaţa sa este acoperită de apă îngheţată, ţâşnită, în trecut, din criovulcani, spun cercetătorii.

Nuanţa roşiatică a planetei pitice este cauzată de un strat subţire de metan, rămăşiţă  a fostei sale atmosfere.

„Era, odată, o lume micuţă, activă, cu vulcani cu apă şi o atmosferă. Acum este îngheţată, moartă şi cu o atmosferă care se scurge în spaţiu”, a declarat principalul autor al studiului, Mike Brown, de la Caltech.

Albă ca Zăpada este cât jumătate din Pluto. Precum Pluto, face parte din centura Kuiper, un inel format din corpuri de gheaţă care orbitează Soarele, în spatele orbitei lui Neptun.

Cercetătorii mai cunosc o planetă roşie acoperită de gheaţă: Quaoar, descoperită tot de Mike Brown şi de colegii săi, în 2002. Se crede că şi aceasta a fost acoperită, în trecut, de atmosferă, însă gravitaţia sa nu a fost suficient de puternică pentru a ţine substanţele chimice , iar lumea îngheţată a început să îşi piardă atmosfera în spaţiu.