Alegătorii de centru-dreapta vor ca Nicolas Sarkozy să candideze la preşedinţie

Majoritatea alegătorilor francezi de centru-dreapta vor ca fostul preşedinte Nicolas Sarkozy să candideze pentru un nou mandat în 2017, iar sprijinul său a crescut, în pofida problemelor cu justiţia cu care se confruntă el şi partidul său, relevă un sondaj de opinie.

17 iul. 2014, 11:31
Alegătorii de centru-dreapta vor ca Nicolas Sarkozy să candideze la preşedinţie

60% dintre susţinătorii partidului de opoziţie UMP vor ca Nicolas Sarkozy, care a pierdut în faţa socialistului Francois Hollande la alegerile prezidenţiale din 2012, să candideze din nou în 2017, potrivit sondajului Ifop, publicat de site-ul de ştiri Atlantico, informează Agerpres.

Popularitatea lui Sarkozy a crescut cu 10% de la începutul lunii mai. Sondajul a fost realizat după ce acesta a fost inculpat la începutul lunii iulie sub acuzaţia că a încercat să influenţeze magistraţi care anchetau finanţarea campaniei sale electorale din 2007.

Chiar şi UMP se află în centrul unei anchete ce încearcă să stabilească dacă oficiali ai partidului s-au folosit de evidenţele contabile ale formaţiunii pentru a acoperi milioane de euro reprezentând cheltuieli în exces în campania electorală a lui Nicolas Sarkozy din 2012. Sarkozy a negat orice nereguli în ambele cazuri.

„Departe de a-l fi slăbit pe Sarkozy, (problemele cu justiţia) i-au consolidat dominaţia asupra taberei sale, ca şi cum o largă majoritate a votanţilor UMP l-ar susţine pe omul pe care îl văd ca ultim resort”, a declarat Jerome Fourquet, analist al Ifop, făcând referire la scrutinul prezidenţial din 2017.

UMP, lovită în această lună de un audit care a dezvăluit un deficit de finanţare de 80 de milioane de euro, ar urma să-şi aleagă un nou lider la un congres programat pentru noiembrie, fostul premier Alain Juppe fiind aşteptat să candideze pentru acest post. Însă, chiar dacă Juppe este popular în rândul votanţilor UMP, numai 18% dintre aceştia vor ca el să candideze pentru preşedinţie.

Chiar dacă Sarkozy are o cotă de popularitate scăzută în rândul electorilor de stânga, cota sa de sprijin a crescut în rândul celor de centru-dreapta, din cauza nemulţumirii faţă de Hollande – cel mai nepopular preşedinte francez de după cel de-Al Doilea Război Mondial -, dar şi pentru că există sentimentul tot mai puternic că el ar putea fi cel mai bun pariu al dreptei în 2017.

Sarkozy a declarat că îşi va face cunoscute intenţiile în privinţa alegerilor la începutul lunii septembrie.

La sondajul Ifop au luat parte 336 de simpatizanţi ai UMP între 10 şi 16 iulie.

Citeşte şi: ÎNREGISTRĂRI ULUITOARE. Stenogramele convorbirilor care îl INCRIMINEAZĂ pe Sarkozy