ÎNREGISTRĂRI ULUITOARE. Stenogramele convorbirilor care îl INCRIMINEAZĂ pe Sarkozy

Cotidianul francez Le Monde a publicat sâmbătă fragmente din interceptările telefonice legale, ordonate de justiţie, şi care au dus la inculparea pentru corupţie a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy (2007-2012).

RomaniaTV.net
12 iul. 2014, 15:11
ÎNREGISTRĂRI ULUITOARE. Stenogramele convorbirilor care îl INCRIMINEAZĂ pe Sarkozy

Justiţia franceză a decis interceptarea a două telefoane folosite de Nicolas Sarkozy – un telefon ‘oficial’, de serviciu, şi un altul achiziţionat sub un nume fals. Sarkozy era suspectat că, ajutat de avocatul şi prietenul său Thierry Herzog, a încercat în timpul mandatului său prezidenţial să obţină informaţii de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, ambii fiind de asemenea inculpaţi, privind o investigaţie care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă. ‘O să-l ajut’, i-a spus la 5 februarie Sarkozy avocatului său, folosind telefonul cumpărat sub un nume fals. Sarkozy adăuga: ‘Sună-l şi spune-i că o să mă ocup, pentru că mă duc la Monaco şi-am să-l văd pe prinţ’.

Două săptămâni mai târziu, Nicolas Sarkozy îi spunea avocatului său că-l poate suna pe magistrat şi să-i spună că va face ‘demersurile pe lângă ministrul de stat, mâine sau poimâine’. După încă o zi, politicianul conservator îşi sună din nou avocatul şi prietenul: „Voiam să-ţi spun, ca să-i poţi transmite lui Gilbert Azibert, că la prânz mă întâlnesc cu Michel Roger, ministrul de stat din Monaco’.

La 26 februarie, folosind de data aceasta telefonul ‘oficial’, despre care judecătorii bănuiesc că Sarkozy ar fi ştiut că era interceptat, fostul şef al statului francez a dat înapoi. ‘Mi-am dat seama că ar fi uşor jenant, aşa că prefer să nu-i vorbesc despre asta’, a spus Sarkozy într-o conversaţie reluată apoi, câteva minute mai târziu, pe cel de-al doilea telefon, scrie Le Monde. Ziarul francez adaugă faptul că ministrul de stat din Monaco le-a confirmat judecătorilor francezi că Sarkozy l-a sunat la 25 februarie, dar că nu a făcut nicio referire la numele magistratului Azibert.

NICOLAS SARKOZY a fost plasat în arest preventiv, marţi dimineaţa, fiind implicat într-un dosar de trafic de influenţă.

Citeşte şi Ce riscă NICOLAS SARKOZY după ce a fost acuzat de TRAFIC de INFLUENŢĂ şi CORUPŢIE


loading...