ALEGERI 2014: CNA a decis cum se va desfăşura campania electorală la televiziuni

ALEGERI 2014: Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au adoptat în ședința de marți o decizie privind principii și reguli de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare parțiale.
Romania TV
08 apr. 2014, 12:17
ALEGERI 2014: CNA a decis cum se va desfăşura campania electorală la televiziuni

ALEGERI 2014: Potrivit deciziei, campania electorală pe posturile de radio și televiziune începe cu 15 zile înainte de ziua votării și se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii votării.

„Campania electorală prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se desfășoară în condițiile stabilite de Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, adoptat prin Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 220/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale prezentei decizii”, relevă sursa citată.

Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în decizie, reflectarea desfășurării campaniei electorale cu respectarea următoarelor principii: echitate — competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuți electoratului, echilibru — prezentarea competitorilor electorali proporțională cu importanța evenimentelor electorale și imparțialitate — obligația radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv și echidistant.

De asemenea, potrivit documentului „candidații și reprezentanții competitorilor electorali au acces gratuit la serviciile publice de radio și de televiziune numai în emisiunile electorale definite la art. 7, în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) și (2) din Legea nr. 35/2008. Candidații și reprezentanții competitorilor electorali au acces la serviciile private de radio și de televiziune numai în emisiunile electorale definite la art. 7; fiecare radiodifuzor privat va practica același tarif pe emisiune de promovare electorală și respectiv pe unitatea de timp în cazul spotului electoral pentru toți competitorii electorali. Tarifele vor fi stabilite în urma negocierilor desfășurate cu toți competitorii electorali interesați și vor fi făcute publice”.

Posturile de radio și de televiziune private care intenționează să realizeze și să difuzeze emisiuni electorale au obligația să anunțe competitorii electorali și cu cel puțin 48 de ore înainte de a începe difuzarea de emisiuni electorale să comunice CNA implicarea lor în campania electorală. În situațiile în care unii candidați sau competitori electorali nu doresc utilizarea integrală a timpilor alocați, posturile vor solicita acestora completarea unei declarații scrise în acest sens.

Începând cu 48 de ore înainte de ziua votării și până la închiderea urnelor se interzice prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Cu 24 de ore înainte de începerea votării și până la închiderea urnelor e interzisă difuzarea emisiunilor și a spoturilor electorale prevăzute la articolul 7.

Acest articol prevede că radiodifuzorii publici și privați pot acorda acces competitorilor electorali numai prin: emisiuni de promovare electorală, emisiuni de dezbatere electorală și spoturi electorale în care competitorii electorali sau candidații, după caz, își promovează programele politice, activitățile de campanie electorală ori propria candidatură.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce se întâmplă în căsnicia Laurei Cosoi. „Nu este întotdeauna ușor”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'