ALEGERI 2014. Niţu: Dacă plângerea lui Macovei îndeplineşte condiţiile legii, se va începe urmărirea penală

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că plângerea europarlamentarului Monica Macovei a fost înregistrată la PÎCCJ, urmând a fi direcţionată la unitatea de parchet competentă şi că vor fi administrate probe, ca în cazul oricărui dosar penal, pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu.

06 nov. 2014, 13:26
ALEGERI 2014. Niţu: Dacă plângerea lui Macovei îndeplineşte condiţiile legii, se va începe urmărirea penală

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. ‘Dat fiind faptul că aseară a fost vehiculată această declaraţie a domniei sale, astăzi de dimineaţă am făcut verificări şi, într-adevăr, este depusă la noi la registratură la PÎCCJ. În funcţie de competenţa materială, după calitatea persoanei, această plângere va fi direcţionată la unitatea de parchet competentă, în speţă la Secţia de Urmărire Penală din cadrul PÎCCJ’, a precizat Tiberiu Niţu, după şedinţa CSM.

Întrebat dacă există posibilitatea să se constate vreo infracţiune şi să se înceapă urmărirea penală in rem, Niţu a explicat că, potrivit Codului de procedură penală, în situaţia în care plângerea, modul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, se începe urmărirea penală cu privire la faptă.

‘Ca în cazul oricărei plângeri, oricărui dosar penal, vor fi efectuate acte de urmărire penală, vor fi administrate probe şi pe baza probelor se va stabili dacă cele sesizate în plângere se confirmă sau nu‘, a mai spus şeful Ministerului Public.

Macovei: Am depus plângere penală împotriva lui Ponta şi Corlăţean pentru împiedicarea votului din străinătate

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. ‘ Europarlamentarul Monica Macovei a declarat miercuri seară că a depus o plângere şi un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care solicită anchetarea mai multor persoane, printre care premierul Victor Ponta, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pe care îi consideră ‘vinovaţi de împiedicarea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români aflaţi în străinătate’.

Macovei a afirmat la o conferinţă de presă că aceştia s-ar face vinovaţi de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, infracţiuni prevăzute de Codul penal.

‘Nu au fost secţii de votare suficiente, nu au fost ştampile de vot, nu au fost declaraţii pe propria răspundere că nu au votat în altă parte, s-au închis secţii de votare, deşi oameni erau înăuntru. Toate acestea sunt enumerate în plângere şi solicit procurorului general să rezolve de îndată şi cu imparţialitate. Este foarte important, pentru că a menţine orice umbră asupra corectitudinii procesului electoral afectează întreaga ţară, ne afectează şi noi, pe cei cinstiţi, şi dacă nu luăm măsuri şi dacă sistemul arată că nu funcţionează, în cazul de faţă procurorul general şi Parchetul General, atunci rămânem cu eticheta de ţară în care se fură alegerile’, a susţinut Macovei.