Alegeri 2024. PSD şi PNL ar fi ajuns la o înţelegere în ceea ce privește comasarea alegerilor

Liderii PSD şi PNL ar fi ajuns deja la o posibilă înţelegere în privinţa comasării alegerilor, însă decizia finală va fi luată astăzi în şedinţa Coaliţiei de guvernare. O decizie de comasare ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie. Opoziţia a anunţat însă deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.

08 feb. 2024, 10:14
Alegeri 2024. PSD şi PNL ar fi ajuns la o înţelegere în ceea ce privește comasarea alegerilor
Sursa foto: Inquam Photo

Coaliţia discută, joi, despre comasarea alegerilor de anul acesta. Conform unor surse, ultimele scenarii discutate în coaliţie se referă la o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.

Deşi nici PNL şi nici PSD nu îşi asumă paternitatea iniţiativei comasării alegerilor, liderii politici ai celor două formaţiuni vorbesc despre nevoia de a se face această comasare, din mai multe motive, precum economia care ar fi făcută la bugetul naţional, dar şi evitarea unei extenuări a electoratului, chemat de patru ori la vot şi a riscului unei prezenţe slabe la vot, care nu ar da legitimitate votului, scrie news.ro.

În spatele declaraţiilor stau, însă, calculele politice, partidele încercând să îşi maximizeze şansele în alegerile din acest an.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, declara recent că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.

”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a spus Nicolae Ciucă.

Citește și: Ciolacu şi Simion, poziţii diferite pe tema comasării alegerilor: „Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare” versus „Dacă nu mai avem Constituţie, înseamnă că totul e permis”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susține că ideea comasării alegerilor nu aparţine PNL, dar dă exemplul altor state precum Belgia sau Italia în care s-au comasat unele scrutine.

”Nu pleacă de la noi (ideea comasării alegerilor – n.r.). Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care – ce să vezi? – organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, afirma Ionuţ Stroe, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.

 

PSD susține comasarea, dar nu își asumă propunerea. Ciolacu: Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei. La fel ca liberalii, și Ciolacu dă exemplu alte state europene care au luat această decizie.

”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a spus Marcel Ciolacu, arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.

 

Klaus Iohannis susține comasarea alegerilor din 2024: Patru runde de alegeri este foarte mult

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.