Ciolacu şi Simion, poziţii diferite pe tema comasării alegerilor: „Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare” versus „Dacă nu mai avem Constituţie, înseamnă că totul e permis”

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, miercuri, că până în prezent nu a fost luată nicio decizie politică privind o eventuală comasare a unora dintre alegerile programate pentru acest an.

07 feb. 2024, 18:49
Ciolacu şi Simion, poziţii diferite pe tema comasării alegerilor: „Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare” versus „Dacă nu mai avem Constituţie, înseamnă că totul e permis”

Ciolacu nu a respins cu tărie ideea unei comasări, dar din declaraţiile sale se înţelege că nu ar fi de acord cu două sau mai multe. Premierul susţine că nu se pune problema neconstituţionalităţii în cazul comasării, existând deja două state UE care aau apelat la această soluţie, lipind europarlamentarele de alegerile locale.

„În acest moment, conform legislaţiei, lucrurile sunt clare: avem europarlamentare, locale, turul unu, generale, turul doi. Nu este nicio altă decizie politică privind o comasare a alegerilor. Mai mult, sub nicio formă nu e o discuţie despre al doilea rând de comasări sau al treilea rând de comasări şi vă dau cuvântul meu de onoare că nici nu am vorbit aşa ceva. Poate au vorbit alţii sau vor unii să transmită vreun mesaj”, a afirmat premierul Ciolacu, la Mioveni.

El a adăugat că subiectul va fi discutat joi, într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

„Nu e nicio decizie politică. Nu e un secret că joi, după şedinţa de Guvern, vom avea o coaliţie unde vom sta aplicat de vorbă, unde vom vedea toate argumentele. Cert este că în acest moment sunt nouă state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci precedentele europene s-au creat. Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare”, a precizat liderul social-democrat.

În opinia acestuia, o comasare cu alegerile locale ar scoate mai mulţi oameni la vot şi pentru europarlamentare.

„Ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă. Eu cred că nu ne dorim, pentru binele democraţiei, acest lucru”, a evidenţiat premierul Ciolacu.

George Simion îl atacă şi ameninţă pe Ciolacu cu proteste: „O să organizăm astăzi proteste la toate sediile judeţene ale PSD”

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a criticat, miercuri, posibilitatea comasării alegerilor, despre care a spus că ar fi „neconstituţională”, şi a anunţat că partidul pe care îl conduce va organiza proteste în cursul acestei zile la toate sediile judeţene ale PSD.

„Domnul Marcel Ciolacu continuă instaurarea dictaturii, împreună cu prietenul lui, fostul general Ciucă, merg înainte cu această idee nebunească, care o să creeze doar haos în ţară. PSD nu este pe primul loc în preferinţele românilor, altfel nu ar mai face ce fac, nu ar mai încerca această comasare neconstituţională. Sunt multiple motive date chiar de ei în cererea de neconstituţionalitate din 2012, în declaraţiile publice pe care şi Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu le-au făcut. Nu este oricine în momentul ăsta Alina Gorghiu în statul român, este ministrul Justiţiei. Ea a zis că această comasare este neconstituţională”, a susţinut Simion, la o conferinţă de presă.

El a adăugat că AUR va organiza proteste la toate sediile judeţene ale PSD.

„O să organizăm astăzi proteste la toate sediile judeţene ale PSD, iar formele noastre de manifestare vor respecta aceleaşi limite pe care şi ei le respectă sau nu le respectă, pentru că dacă nu mai avem Constituţie, nu mai avem legi, înseamnă că orice este permis. Şi dacă aşa crede domnul Marcel Ciolacu, doar pentru că are majoritate vremelnică în momentul ăsta în Camera Deputaţilor şi Senat, că orice este permis, o să ne adaptăm la noua realitate socio-politică”, a conchis Simion.

Citeşte şi: PSD şi AUR ajung în faţa instanţei. Plângere penală pe numele parlamentarilor recalcitranţi din partidul lui George Simion. Liderul AUR scoate simpatizanţii în stradă

Protest AUR cu sicriu, cruci şi marş funerar, în centrul Capitalei, împotriva comasării alegerilor

Un protest AUR are loc, miercuri seară, în centrul Capitalei, împotriva intenţiei coaliţiei de guvernare de a comasa alegerile în acest an. Manifestanţii merg spre sediile PSD şi PNL şi au cu ei un sicriu şi cruci, pe un fond muzical al unui cortegiu funerar. Social-democraţii au pus mai multe mesaje pe gard, pentru cei de la AUR: ”Nu primim bătăuşi”, ”Zero legi, doar violuri” şi un indicator spre Ambasada Rusiei.

Oamenii au strigat printre altele ”Vrem dreptate, Nu anticipate”, ”PSD şi PNL, aceeaşi mizerie”, ”Ciolacu, pui de dictator”, ”Trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească” şi ”Vrem alegeri libere”.

Aproximativ 100 de persoane, membri şi simpatizanţi AUR, protestează, miercuri seară, în faţa sediului PSD Timiş, faţă de comasarea alegerilor. La protest este prezent şi George Simion, liderul partidului, care a transmis că mesajul AUR este ”că mergem până la capăt ca la Timişoara 1089”. Ulterior protestatarii s-au deplasat la sediul PNL Timiş.  ”PSD şi PNL, aceeaşi mizerie”, au strigat protestatarii sub geamurile sediului PSD din Timişoara. „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, au mai spus ei. S-a mai strigat „Jos corupţia!”, „Vrem alegeri libere”, „Hoţii!”, „România, trezeşte-te!”, „Libertate!”.

În opinia protestatarilor, comasarea alegerilor înseamnă moartea democraţiei. Manifestanţii au venit cu lumânări pe care le-au aprins şi le-au lăsat pe trotuarul din faţa sediului de partid.

În timul protestului de la Timişoara a sosit şi preşedintele AUR, George Simion. ”Dacă ei vor să omoare democraţia în România, atunci mesajul nostru este că mergem până la capăt ca la Timişoara 1989. (…) Să nu uităm de sluga din acestă coaliţie, fartele mai mic şi mai prost PNL, mergem cu toţii şi până la sediul PNL pentru că în Timişoara şi în Timiş, PSD nu primeşte voturi, dar PNL a primit nemeritat şi să aducem aminte şi domnului Nica şi domnului Robu că nu au voie să încarce Constituţia şi să calce în picioare democraţia din Roamânia. Mă bucur că sunt în seara asta în mijlocul vostru şi vă mulţumesc de primire”, a transmis George Simion.

Potrivit Primăriei Timişoara, Comisia de ordine publică nu a avut nicio solicitare de avizare pentru acest eveniment.

PSD-iștii l-au primit pe Simion cu pancarte în rusă: „Ai greșit adresa, băiatu’ meu!”

Organizațiile AUR au organizat, miercuri seară, mai multe acțiuni de protest la sediile PSD din țară, inclusiv la București. Cei de la AUR protestează împotriva comasării alegerilor și a ceea ce numesc „acțiunile abuzive, neconstituționale și ilegale ale PSD”. Sediile PSD au fost pregătite pentru protestele lui Simion cu afișe în rusă și cu mesaje precum „nu primim bătăuși și violatori”. Cei de la AUR au venit la mai multe sedii PSD din țară, inclusiv la București, cu lumânări aprinse, susținând că acestea sunt pentru „memoria democrației pe care Marcel Ciolacu și actuala coaliție au omorât-o”. Cei de la PSD au răspuns pregătindu-și sediile cu pancarte cu mesaje pentru cei de la AUR, inclusiv în care îi acuză de legături cu Rusia.