Alegeri legislative anticipate în Macedonia: Rezultatul nu este clar, iar criza ar putea să continue

Cele două partide principale din Macedonia și-au revendicat ambele victoria în alegerile parlamentare anticipate de duminică, încheiate cu un rezultat neclar, ceea ce face puțin probabilă crearea rapidă a unui guvern funcțional pentru a depăși criza politică ce a paralizat această mică țară balcanică, candidată la integrarea în UE.

12 dec. 2016, 15:13
Alegeri legislative anticipate în Macedonia: Rezultatul nu este clar, iar criza ar putea să continue

După ce aproape toate buletinele de vot fuseseră numărate luni dimineață, decalajul dintre cele două partide principale este prea mic pentru a putea vorbi de un învingător clar — VMRO naționalist-conservator a obținut 38% față de opoziția social-democrată (SDSM), care a acumulat 36,7%.

„Cele două partide sunt mult prea aproape unul de altul” pentru a face o predicție asupra repartiției mandatelor în viitorul parlament, remarcă observatorii de la organizația independentă de monitorizare a alegerilor MOST, potrivit Agerpres.

MOST plănuia o proiecție asupra distribuirii mandatelor după încheierea votului, dar a trebuit să abandoneze această idee din cauza diferenței prea mici dintre cele două formațiuni.

Exista speranța că alegerile vor pune capăt divergențelor dintre VMRO și SDSM, care au blocat avansarea Macedoniei spre UE, pe fondul acuzațiilor reciproce de corupție masivă, dar rezultatul scrutinului sugerează că această criză ar putea continua.