Alegeri europarlamentare 2014: Olandezii îl sancţionează pe populistul Geert Wilders

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Populistul olandez Geert Wilders a suferit joi o înfrângere zdrobitoare, în contextul în care Olanda şi Marea Britanie au dat startul alegerilor pentru Parlamentul European, marcate, totuşi, de ascensiunea eurofobilor şi a populiştilor, scrie AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 06:14
Alegeri europarlamentare 2014: Olandezii îl sancţionează pe populistul Geert Wilders

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Olanda a dat publicităţii primele sondaje realizate la ieşirea de la urne. Rezultatul dezamăgitor pentru partidul condus de Geert Wilders nu va trebui să afecteze în mod serios ascensiunea euroscepticilor la nivel european, în special în Franţa şi Marea Britanie.

Primele rezultate oficiale ale acestor alegeri, care se întind pe durata a patru zile în 28 de ţări din Uniunea Europeană, vor fi comunicate duminică seară, după închiderea ultimelor secţii de votare.

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Ipsos, dat publicităţii de postul public de televiziune NOS din Olanda, partidul lui Geert Wilders este creditat cu numai 12,2% din voturi, faţă de 17% în urmă cu cinci ani, rezultat care se traduce prin trei locuri în Parlamentul European, faţă de cinci în 2009.

Centriştii (15,6%) şi creştin-democraţii (15,2%), creditaţi cu patru locuri fiecare, s-ar afla în fruntea scrutinului din Olanda, conform sursei amintite.

Olanda poate trimite în Parlamentul European 26 de deputaţi.