ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019: 369.775 de voturi în străinătate. Mii de români nu au putut vota

Publicat: Luni, 27 Mai 2019 06:56 // Actualizat: Luni, 27 Mai 2019 07:21 // Sursa: romaniatv.net

Votul la europarlamentare şi la referendum la secţiile de votare din străinătate s-a încheiat luni dimineaţă, la ora 7:00, ultimii care şi-au exercitat dreptul de vot fiind românii de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii şi a celei de la Vancouver, din Canada. În mai multe oraşe europene, a fost scandal la secţiile de votare deschise românilor. Mii de oameni care au stat ore în sir la cozi în Diaspora nu au apucat să voteze. La Madrid, alegătorii nervosi au aruncat urna cu buletinele de vot si au cerut de urgentă să vină politia. Au fost proteste şi în Italia, Marea Britanie şi Germania. Nemultumiti, oamenii au început să scandeze în fata sectiilor de vot.

Conform datelor Biroului Electoral Central, la alegerile europarlamentare au votat 369.775 de români din străinătate, iar la referendum 366.504.

Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze la alegerile de duminică, în ciuda faptului că autorităţile din statele în care se aflau le-au creat condiţii pentru a fi consideraţi în interiorul consulatelor sau ambasadelor. La ora locală 21.00, sistemele electronice care permiteau votul au fost oprite automat. Pe reţelele de socializare, oamenii se îndeamnă unii pe alţii să depună plângeri penale.

În cazul votului din străinătate, s-au numărat voturile din 236 de secţii din cele 441, reprezentând 53.5%, rezultatele provizorii indicând un scor de 37,4% pentru Alianţa 2020 USR-Plus, urmată de PNL - 31.9%, PMP - 11.9%, PSD - 4.1%, Pro Romania - 3.2%. Votul din străinătate se încheie astăzi, la ora 7:00.

La secţiile din străinătate, după numărarea a 154.000 de voturi, reiese că 92% au votat "Da" la intrebarile de la referendum, iar 6% "Nu".

Votul din străinătate a încput în Noua Zelandă şia  durat 33 de ore, fiind deschise 441 de secţii de votare.

Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze la alegerile de duminică, în ciuda faptului că autorităţile din statele în care se aflau le-au creat condiţii pentru a fi consideraţi în interiorul consulatelor sau ambasadelor. La ora locală 21.00, sistemele electronice care permiteau votul au fost oprite automat. Pe reţelele de socializare, oamenii se îndeamnă unii pe alţii să depună plângeri penale.

La Munchen, unde Poliţia a creat un spaţiu din garduri în jurul consulatului, oamenii fiind consideraţi în interior şi li s-a promis că pot vota, sistemul electromic s-a închis la ora locală 21.00.

”Poliţia a primit asigurări că toţi cei din perimetrul consulatului vor vota, dar Consulatul s-a închis... au minţit şi Poliţia din Munich...Aici am ajuns dupa 10 ore în picioare la coadă. Nu am votat, dar am stat cu oameni frumoşi la coadă”, a scris o româncă pe Facebook.

Aceeaşi situaţie s-a produs şi în Danemarca. Deşi oamenii au fost primiţi în grădina ambasadei, fiind consideraţi pe teritoriul acesteia, la ora locală 21.00 sistemul care permitea votarea s-a oprit.

 

”Respect imens Ambasadei din Danemarca! Toţi care am fost lăsaţi pe din afară din cauza închiderii urnelor la ora 21.00 am fost lăsaţi în grădina ambasadei. Toti oamenii aflaţi pe teritoriul ambasadei au dreptul sa voteze, chiar dacă ora de închidere a urnelor a trecut. Respect ambasadorului! LATER EDIT: Din cauza faptului că sistemul electronic a fost închis automat la orele 21.00, nimeni nu a mai putut vota. Asta nu schimbă cu nimic respectul pentru gestul ambasadorului”, a scris o română pe contul de socializare.

Alte mii de români din multe ţări nu au reuşit să voteze. În unele locuri, oamenii care au stat la cozi uriaşe pentru a vota au fost îndepărtaţi de către poliţişti de sediile secţiilor de votare.

Pe reţelele de socializare, cei care nu au putut vota se îndemană unii pe alţii să depună plângeri penale, organizaţiile Expert Forum şi Funky Citizens anunţând că vor oferi consiliere.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a anunţat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora, spunând că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.

În diaspora, votarea durează 33 de ore, urmând a se încheia luni dimineaţă la ora 7.00, când se închid secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. 

Aproape 370.000 de oameni au votat în străinătate. 


 

viewscnt

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
24 Feb
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H