Alegeri europarlamentare 2019. Analiză: Cu ce se ocupă de fapt un eurodeputat

Viitoarele alegeri europene, care se vor derula între 23 şi 26 mai, vor avea o importanţă capitală pentru viitorul Uniunii Europene şi al statelor membre. Acest scrutin marcat în mod tradiţional de un absenteism puternic reprezintă un prilej de a reveni asupra rolului şi atribuţiilor celor care fac politica europeană: deputaţii europeni.
Romania TV
24 apr. 2019, 08:51
Alegeri europarlamentare 2019. Analiză: Cu ce se ocupă de fapt un eurodeputat

În prezent există 751 de eurodeputaţi aleşi prin sufragiu universal de concetăţenii lor şi care reprezintă 28 de state membre. În caz că acordul de Brexit va fi votat de parlamentul britanic până la 23 mai, Marea Britanie nu va participa la alegerile europene şi numărul lor se va reduce până la 705 aleşi. Uniunea Europeană a profitat de prilej pentru a reechilibra componenţa Parlamentului European (PE) şi a aloca între unul şi cinci locuri suplimentare mai multor state membre „subreprezentate” din punct de vedere demografic, relatează rtl.fr într-un articol din luna martie.

Este şi cazul României, care ar urma să aibă 33 de eurodeputaţi în mandatul care începe din 2019, cu unul în plus faţă de legislatura 2014-2019.

Eurodeputaţii sunt echivalentul aleşilor din Parlamentul României, dar la scară europeană. Ei reprezintă puterea legislativă, pe care o împart cu membrii Consiliului European. Ei sunt liberi şi independenţi de orice comandamente externe şi dispun de imunitate parlamentară pentru a asigura respectarea acestor principii fundamentale.

Care sunt rolurile unui deputat european?

În cadrul Parlamentului European, europarlamentarii pot avea diferite roluri şi niveluri de responsabilitate. Înainte de toate, eurodeputatul are datoria de a-şi reprezenta cetăţenii din ţara sa. El face practic legătura între ei şi instituţia în care lucrează.

La fel ca şi la nivel naţional, deputaţii studiază, discută, amendează şi votează textele de lege propuse de executiv, în acest caz, Comisia Europeană, încercând să ajungă la un acord cu Consiliul Uniunii Europene, care trebuie şi el să valideze textele adoptate de legislativ.

Potrivit unui text postat pe site-ul PE, peste 1.000 de propuneri legislative ale Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker au fost discutate, ameliorate şi finalizate cu succes în urma negocierilor cu Consiliul UE de la alegerile din 2014 şi până în prezent.

Eurodeputaţii au luat în actuala legislatură decizii referitoare la siguranţa zborului, prin susţinerea directivei privind registrul cu numele pasagerilor (PNR), combaterea utilizării neraţionale a pungilor de plastic şi interzicerea obiectelor de plastic de unică folosinţă din 2021, eliminarea tarifelor de roaming, transparenţa comisioanelor la plata cu cardul, protecţia datelor în era digitală, eliminarea „blocării geografice” din decembrie 2018 sau la asigurarea faptului că activităţile Erasmus+ nu vor fi afectate în cazul unui Brexit fără acord.

De asemenea, eurodeputaţii votează bugetul Uniunii, se pronunţă asupra propunerii de candidatură la preşedinţia Comisiei Europene şi a componenţei executivului comunitar sau iniţiază şi constituie comisii de anchetă sau speciale în diverse domenii.

Apoi, în cadrul PE, un eurodeputat poate avea diverse funcţii. El poate fi preşedinte sau vicepreşedinte al PE, respectiv să conducă dezbaterile fără a lua parte la ele şi să reprezinte instituţia la nivel internaţional. De asemenea, el poate fi preşedinte sau vicepreşedinte de comisie, raportor (responsabil cu prezentarea poziţiei PE într-o rezoluţie legislativă sau nelegislativă sau cu prezentarea rezultatelor activităţii unei comisii celorlalţi deputaţi) sau chestor (responsabil de gestiunea administrativă a Parlamentului).

Cum este organizată munca unui eurodeputat?

Calendarul PE prevede perioade consacrate celor patru diferite tipuri de activităţi desfăşurate de eurodeputaţi. În ceea ce priveşte misiunea pur legislativă, în general patru zile pe lună sunt alocate sesiunilor plenare care au loc la sediul PE de la Strasbourg. Eurodeputaţii se reunesc aici pentru a dezbate textele şi a vota sau nu adoptarea lor.

Alte patru zile pe lună sunt consacrate activităţilor din comisiile parlamentare la Bruxelles. Comisiile studiază textele de lege propuse de Comisia Europeană înainte ca ele să fie supuse la vot în sesiuni plenare. Fiecare dintre cele 20 de comisii permanente este specializată pe un domeniu precis. Fiecare eurodeputat trebuie să fie membru cel puţin al unei comisii şi supleant al alteia.

Din punct de vedere politic, o săptămână pe lună este destinată muncii în circumscripţie. Obiectivul este ca deputatul european să asigure legătura între cetăţenii ţării pe care o reprezintă şi Parlamentul European. În sfârşit, în timpul rămas, circa două săptămâni pe lună, eurodeputatul participă la reuniunile grupului politic transnaţional căruia îi aparţin. În cadrul grupurilor politice din PE el poate ocupa funcţii, precum vicepreşedinte, preşedinte sau coordonator al eurodeputaţilor grupului într-o anumită comisie, care îi permit să influenţeze procesul legislativ.

Poate influenţa instituţiile UE şi situaţia din statele membre?

Membrii Parlamentului European urmăresc modul în care legislaţia europeană este implementată în statele membre şi cum aceasta influenţează viaţa cetăţenilor. În acelaşi timp, eurodeputaţii evaluează şi activitatea executivă a Comisiei Europene şi felul în care sunt utilizaţi banii europeni. Misiuni de verificare şi delegaţii ad-hoc ale PE au efectuat cercetări la faţa locului înainte de a decide acţiunile pe o anumită temă, potrivit unui text realizat de serviciul de presă al legislativului comunitar.

Exemple în acest sens sunt vizitele în tabere de refugiaţi din Turcia sau delegaţiile pentru efectuarea de cercetări cu privire la situaţia statului de drept în Malta şi Slovacia.

De asemenea, deputaţii au transmis întrebări scrise Comisiei Europene pe teme urgente, acestea fiind urmate de rezoluţii propuse spre dezbatere în şedinţele plenare de grupurile politice.

Au fost şi cazuri în care Parlamentul European s-a opus deciziilor Comisiei, atunci când deputaţii au considerat că aceasta a abuzat de puterea şi competenţele atribuite. Exemple în acest sens sunt votul din 2016 al PE pentru reducerea conţinutului de zahăr din mâncarea pentru bebeluşi până la limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau votul din acelaşi an împotriva unei propuneri a Comisiei Europene care menţiona că băuturile energizante cresc gradul de vivacitate şi de concentrare al consumatorilor, conform sursei citate.

Pe de altă parte, PE are o comisie specială pentru petiţii, care a înregistrat peste 6.500 de petiţii din iulie 2014 şi a gestionat plângeri, solicitări şi observaţii ale cetăţenilor referitoare la aplicare legislaţiei europene. Comisia PETI are rol de mediator între cetăţenii care trimit solicitări şi statele membre. Petiţiile pot fi urmate de intervenţii, dezbateri sau rezoluţii în plenul PE.

Petiţiile vizează aspecte precum condiţii de muncă inacceptabile, drepturile persoanelor cu dizabilităţi, non-discriminarea minorităţilor în cadrul UE sau drepturile copiilor.

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala gravă cu care a fost diagnosticată o familie din România: mama a murit, fiul și tatăl sunt internați în spital
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Răspunsul care schimbă direcția
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți