Alegeri europarlamentare 2019. Ce nume grele nu se mai regăsesc pe listele partidelor

Partidele au încheiat depunerea listelor cu nume de candidați și semnături pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai. Consultând listele, se observă că nume altă dată de primă mână lipsesc din peisajul electoral. Monica Macovei, Traian Ungureanu, Ioan Mircea Pașcu, Victor Boștinaru, Cristian Preda sunt câteva dintre ele. 

RomaniaTV.net
30 mart. 2019, 06:26

RomaniaTV.net a comparat actuala listă de europarlamentari români care se pregătesc să-și încheie mandatul în Parlamentul European cu listele anunțate de partide pentru cursa electorală din luna mai. Aproape jumătate dintre cei 32 de europarlamentari români au reușit să se mențină pe liste (nu neapărat pe locuri eligibile).

Se remarcă însă nume sonore care nu au mai încăput pe listele pentru 26 mai. Unele nu mai au susținere politică din partea unui partid, altele au fost pur și simplu lăsate pe-afară.

Monica Macovei, cel mai vocal europarlamentar român anticorupție, care a inițiat directiva europeană privind confiscarea extinsă, nu mai candidează. A fost aleasă la alegerile din 2014 pe listele PDL, care între timp a fuzionat cu PNL. Monica Macovei nu apare pe listele PNL pentru 2019, nici măcar pe locuri neeligibile.

Aceeași soartă o are colegul său Traian Ungureanu, alt critic al corupției. PNL nu a mai avut loc pentru el pe lista depusă la BEC.

Theodor Stolojan și Cristian Preda, de asemenea, nu mai apar pe lista PNL. Cel din urmă a anunțat că nu mai candidează, însă s-a înscris în USR, pentru a le asigura locuri pentru delegați în toate secțiile de vot.

La PSD, Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării în Guvernul Năstase, a rămas pe-afară și a protestat. Când a fost făcută publică lista PSD și a văzut că nu se regăsește, Ioan Mircea Pașcu a avut o reacție vehementă pe Facebook: „Trebuie fie să ai un simţ de conservare atrofiat, fie tendinţe sinucigaşe, dacă atunci când şi aşa ai puţini oameni apropiaţi, să faci tot posibilul să ţi-i îndepărtezi şi pe aceştia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat că fiecare pasăre pe limba ei piere!?”.

Victor Boștinaru, un alt social-democrat cu greutate dintre actualii europarlamentari PSD, nu se mai găsește pe listele partidului. 

Claudia Țapardel, care a avut un mandat întreg, nu mai apare pe lista pentru 2019. Apare în schimb Gabriela Zoană, care a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă după ce aceasta din urmă a preluat mandatul de prim-ministru la începutul lui 2018. Zoană este la limita locurilor eligibile, conform sondajelor la zi.

Claudiu Tănăsescu, care a fost ales pe listele PSD, nu mai apare pe listă, în schimb candidează pe lista UNPR, partidul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Laurențiu Rebega, ales pe listele PSD, este trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene, cu ajutorul cărora și-a susținut campania electorală care l-a propulsat în Parlamentul European. Nu mai apare pe lista PSD. Între timp, Rebega a migrat la Pro România, dar nici pe lista acestui partid nu a fost trecut.

Mircea Diaconu, care a ajuns cu emoții în Parlamentul European, după un scandal de incompatibilitate, nu își va continua activitatea în legislativul european. 

Ultimul sondaj, publicat de parlamentul European

Parlamentul European a publicat un nou set de estimări despre cum ar putea arăta componența sa după alegeri, în baza sondajelor realizate în statele membre înainte de 26 martie 2019. Cifrele provin dintr-o compilație a sondajelor reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar Public în numele Parlamentului European.

Conform ultimului sondajul, PSD ar câștiga alegerile și ar obține 29%. Tradus în mandate, scorul PSD le-ar aduce social-democraților 11 mandate în Parlament.

Pe locul doi se plasează PNL cu 24,7%. Tradus în mandate, scorul PNL le-ar aduce liberalilor 9 mandate în Parlamentul European.

Pe locul 3 se plasează alianța USR-PLUS cu 14,2%, un scor care le-ar asigura 5 mandate în Parlamentul European.

Pe locul 4 regăsim ALDE cu 10,7%, un scor care le-ar aduce 4 mandate. Foarte aproape de ALDE stă Pro România, care se plasează pe locul 5 cu 9,6%, ceea ce le-ar aduce 3 mandate.

La limită este UDMR cu scorul de 5%, ceea ce le-ar aduce un mandat de europarlamentar. Conform sondajului, PMP nu face pragul electoral și nu intră în Parlamentul European.

Citește și: ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019, ultimele estimări: PSD 29%, PNL 24,5%, USR-PLUS 14%, iar Pro România se apropie de ALDE


loading...
Partenerii noștri