Alegeri FR Tenis. George Cosac: Voi solicita introducerea tenisului în şcoli

Este susţinut de toţi foşti mari jucători din tenisul românesc, iar Ilie Năstase, cel care a condus timp de 13 ani şi Federaţia Română de Tenis îl vede pe George Cosac drept persoana ideală pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al acestui for. Îl recomandă atât performanţele sportive, având în palmares peste 30 de titluri de campion al României şi un loc 6 la JO 1996, cât şi cele mageriale, fiind implicat activ în refacerea şi dezvoltarea bazei CS Dinamo Braşov. George Cosac a acordat un interviu RTV.NET în care a dezvăluit care vor fi priorităţile sale în cazul în care va fi ales preşedinte al Federaţiei Române de Tenis.

21 feb. 2013, 07:31
Alegeri FR Tenis. George Cosac: Voi solicita introducerea tenisului în şcoli

Tenisul românesc se pregăteşte de schimbare. Andrei Pavel a condiţionat reîntoarcerea pe banca echipei de Cupa Davis de înlocuirea conducerii Federaţiei, dar şi celelalte nume mari ale tenisului românesc, precum Ilie Năstase, Ion Ţiriac sau Florin Segărceanu, vorbesc despre schimbare.

Alegerile au loc săptămâna aceasta, pe 22 februarie, iar fostul jucător de tenis George Cosac este considerat favorit în faţa actualului preşedinte, Ruxandra Dragomir, dar şi a celorlalţi contracandidaţi, Ion Şerban şi Mihai Rusu. Într-un interviu acordat ROMÂNIATV.NET, George Cosac a dezvăluit câteva dintre punctele programului său, principala sa preocupare fiind aceea de a uni familia tenisului românesc, pentru atingerea unui ţel comun.

– Ce v-a determinat să candidaţi? Sunteţi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Tenis. Cât se poate face din funcţia de vicepreşedinte, cât din cea de preşedinte?

– Am participat la câteva şedinţe ale Comitetului Director. În statul este specificat faptul că acest Comitet de Director trebuie să se întrunească lunar, sau chiar mai des, de câte ori este nevoie. Din păcate noi ne-am întrunit la două luni sau chiar două luni şi jumătate, ceea ce a făcut ca acest Comitet să aibă mai mult un rol decorativ. De ce zic rol de decor? Pentru că ne-am întâlnit foarte rar, iar ceilalţi trei colegi ai mei dădeau dovadă de o obedienţă ieşită din comun. Nu s-a întâmplat nici măcar o dată să aibă şi ei ceva de spus împotriva cuvântului doamnei Dragomir.

În primul rând îmi doresc refacerea familiei tenisului românesc. Noi astăzi suntem scindaţi în mai multe tabere, în mai multe grupări, grupuri, grupuleţe. Nu se poate să urnim divizaţi căruţa asta, să o ducem acolo unde a fost cândva. Trebuie să ne unim. Şi eu am această abilitate, această artă a comunicării de a face să aduc la aceeaşi masă absolut toţi oamenii de bine din tenisul românesc.

– Este contextul financiar actual unul propice? Banii sunt puţini, toate federaţiile suferă la nivelul finanţării. Aveţi proiecte şi soluţii de atragere de fonduri?

– Din cauza faptului că noi suntem divizaţi în momentul de faţă, nu avem cum să atragem fonduri. Faptul că doamna Ruxandra Dragomir consideră că două personalităţi din Hall af Fame sunt „zero” astăzi, asta a fost declaraţia dânsei, normal că a dus la diferite scandaluri în presă şi nimeni, nicio firmă multinaţională sau mare companie din România nu se poate asocia cu un scandal. Toate lumea de pe planetă a auzit de Ţiriac şi Năstase, iar tu când vii şi îi faci „zero” atunci lumea îşi dă seama că ceva nu este în regulă la federaţia asta. Noi avem proiecte serioase şi avem planurile necesare astfel încât în raporturile cu companiile multinaţionale să fie o situaţie de „win/win”. Deci nu ne ducem să cerşim. Mergem şi le arătăm proiectele şi planurile pe care le avem, astfel încât să primim sponsorizările necesare, dar astfel încât să câştige şi ei.

– În proiectele astea sunt incluşi şi Ion Ţiriac şi Ilie Năstase, ca vectori de imagine? Cei doi au declarat pubilic că vă susţin candidatura la şefia federaţiei de tenis.

– Cu siguranţă vor fi alături de noi. Am avut discuţii, dar şi din declaraţiile dânşilor a reieşit clar că se doreşte o schimbare.

– Asta spunea şi Andrei Pavel şi el condiţiona revenirea la echipa de Cupa Davis de schimbarea conducerii FRT. Veţi încerca readucerea lui Andrei Pavel în calitate de căpitan nejucător?

– Din punctul meu de vedere, doamna Dragomir are două unităţi de măsură, total diferite. Una pentru băieţii de la Cupa Davis, una pentru fetele de la Cupa Federaţiei. Fetele au dorit să-şi pună antrenorul care le convine, iar vechiul antrenor a fost demis, în timp ce doriţa componenţilor echipei de Cupa Davis nu a fost îndeplinită. Cu siguranţă va fi o întâlnire, din care nu vor lipsi sportivii, actualii componenţi ai echipei de Cupa Davis, Comitetul Director, conducerea tehnică şi am convingerea că de acolo majoritatea va fi pentru schimbare.

– Aveţi soluţii imediate pentru o creştere valorică a tenisului românesc?

– Astăzi, cel mai bun ambasador al României, cu tot respectul pentru politiceni, este sportul. Nu se poate ca în România lui 2013 să tăiem din competiţiile internaţionale. Doamna Dragomir a venit şi a tăiat jumătate din competiţiile internaţionale, competiţii care aveau deja finanţare. Domnul Ţiriac a venit şi ni le-a propus, iar ea le-a terminat. Erau competiţii foarte necesare. În primul rând pentru că aceste turnee atrag oameni la noi în ţară, oameni care ne văd ţara şi îşi lasă bani aici, iar în al doilea rând ajută la dezvoltarea tenisului românesc. Toţi copiii ăştia care sunt în prima sută, fete şi băieţi, sunt sportivi care au jucat la aceste competiţii internaţionale, care s-au desfăşurat la noi în ţară.

Cu siguranţă voi avea argumentele şi explicaţiile necesare, astfel încât cei care vor face parte din Comitetul Director să înţeleagă că avem nevoie de multe competiţii internaţionale, astfel încât să ne putem promova ţara şi să ne putem ajuta sportivii să crească valoric.

– În programul dumneavoastră unul din punctele importante îl reprezintă introducerea tenisului în şcoli şi grădiniţe. Cum veţi încerca această implementare?

– Este o iniţiativă pe care sper să o realizez cu ajutorul Ministerului Educaţiei. Înainte de 1990, în şcoala mea era o clasă specială de handbal şi o clasă specială de gimnastică. Fiecare şcoală generală care era în apropierea unui club sportiv şcolar, avea câte o clasă specială din ramura respectivă. Colegi de-ai mei de la CSŞ 2, care aveau şcoala generală în apropierea clubului.

Am văzut treaba asta şi în Suedia. Am jucat în urmă cu 10 ani în campionatul lor şi am văzut că acolo, la ora prânzului, când sunt „orele moarte” din sală, copiii sunt îmbarcaţi în autobuze şi duşi în orele de sport, să joace tenis sau bundy, sportul lor naţional. Aşadar, dacă le este greu copiilor să meargă la tenis, mergem noi către ei.

– Acest exerciţiu este condiţionat totuşi şi de numărul antrenorilor, dar şi de priceperea lor. Cât de bine pregătiţi sunt antrenorii de tenis din România, în momentul de faţă?

– În primul rând, numărul foarte mic de copii care vin la tenis. Nu mai există acea mare masă de copii din care să se poată face selecţia. În al doilea rând, competiţiile de care spuneam. Avem nevoie de foarte multe competiţii. Recent, la Cupa Federaţiei am trăit una dintre cele mai mari ruşini, înfrângerea în faţa Turciei. Noi, cu cinci fete în prima sută, „reuşim” să pierdem în faţa Turciei pentru că nu suntem în stare să aliniem cea mai bună echipă. De ce ajunge Turcia să ne bată? Pentru că în Turcia sunt aproximativ 50 de turnee profesioniste, pe an. Până nu vom mări şi noi numărul de turnee internaţionale nu vom avea o valoare a copiilor care bat la porţile echipei de Cupa Davis.

 – Referitor la infrastructură, care sunt priorităţile dumneavoastră? Sunt suficiente săli şi terenuri?

– Cel mai important punct este refacerea Bazei Sportive Doherty, fostul Tenis Club, din spatele Operei. A fost o bază distrusă în 1989, avea 17 terenuri, noi vrem să o facem cu 15 terenuri, cu toate dependinţele necesare. De asemenea, avem în plan demararea unui program prin care federaţia, în parteneriat cu o firmă producătoare, să poată dona cluburilor 10 structuri presostatice (baloane), care ar acoperi 20 de terenuri de tenis. S-ar asigura astfel continuitatea practicării acestui sport. Sunt foarte multe cluburi care iarna îşi întrerup activitatea. Ei merg şi îşi selecţionează copiii din şcoli şi grădiniţe şi ajung toamna târziu să trebuiască să-i dea acasă. Atunci copiii merg la alte sporturi sau există riscul să fie „furaţi” de alte discipline sportive.

– Cum a decurs această campanie? Aveţi ceva să le reproşaţi adversarilor?

– Tabăra adversă, cu insistenţă face o campanie negativă, anunţând toate cluburile că viitorul director general va fi Dumitru Hărădău, în cazul în care eu voi fi preşedinte. Total neadevărat! O spun foarte răspicat, domnul Hărădău nu va fi angajatul Federaţiei Române de Tenis, dacă eu voi fi preşedinte. Astea sunt intoxicări şi dezinformări.