Alegeri Franţa: Candidatul dreptei, Francois Fillon, a fost ţinta jihadiştilor arestaţi la Marsilia

Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța, Francois Fillon, a declarat că el era ținta presupușilor jihadiști arestați marți la Marsilia, sub suspiciunea că pregăteau un atac 'iminent' în timpul campaniei electorale.

20 apr. 2017, 08:45
Alegeri Franţa: Candidatul dreptei, Francois Fillon, a fost ţinta jihadiştilor arestaţi la Marsilia

Ministrul de interne francez Matthias Fekl l-a informat joia trecută pe Fillon că a fost interceptat ‘un mesaj care îl desemna drept țintă’, a explicat Fillon într-un interviu publicat joi de Le Figaro, în care a insistat că, în pofida acestor amenințări, nu și-a modificat programul de campanie. Fillon consideră că cei doi tineri arestați la Marsilia, având asupra lor arme și explozibili, îl vizau personal pentru că el este ‘candidatul cu proiectul cel mai radical împotriva totalitarismului islamic’.

Cu toate că, în mod oficial, procurorii antitero nu au detaliat pe cine anume intenționau cei doi să atace, mass media au relatat că serviciile secrete atribuie unuia dintre suspecți o fotografie în care apare o mitralieră, un steag al grupării teroriste Stat Islamic, muniții amplasate de așa manieră încât să formeze expresia ‘legea Talionului’ și prima pagină a cotidianului Le Monde, datat 16 martie, în care apărea Fillon.

Măsurile de securitate privindu-i pe principalii candidați la președinția Franței au fost întărite de la sfârșitul săptămânii trecute pentru a ține cont de această amenințare. Liderul conservator a declarat că ‘singura strategie posibilă și eficientă împotriva acestei amenințări’ trebuie să fie ‘globală’, atât în exteriorul, cât și în interiorul frontierelor franceze, informează Agerpres.

Citeşte şi Atentate în Franţa: Risc de atacuri teroriste iminente cu ocazia alegerilor

Pe plan intern, propunerea lui este ‘să fie înăsprite măsurile împotriva celor care sunt suspectați că s-ar putea transforma în teroriști’ și să fie retrasă naționalitatea celor care s-au dus să lupte în Siria sau Irak alături de grupări jihadiste. Pe plan extern, Fillon a insistat că ‘nu se va putea eradica totalitarismul islamic doar cu forțele occidentale’, iar aceasta înseamnă că Occidentul trebuie să se alieze cu ‘Rusia, Iranul și țările care sunt angajate în această luptă’. Din această perspectivă, a condiționa crearea unei astfel de alianțe cu Moscova și Teheranul, care susțin regimul de la Damasc, de înlăturarea de la putere a președintelui sirian Bashar Al-Assad, ‘duce într-un punct mort’.

În ceea ce-l privește pe președintele american Donald Trump, Fillon a reiterat că ‘atitudinea sa este imprevizibilă’. Își schimbă părerea de la o zi la alta și strategia sa este periculoasă, a insistat candidatul dreptei. ‘Nu putem să nu ne întrebăm ce s-ar întâmpla în ziua în care ar avea loc o confruntare directă între ruși și americani. Rusia este instabilă și trebuie tratată cu grijă’, a adăugat Francois Fillon.


loading...