ALEGERI FRANŢA. Nicolas Sarkozy, criticat în propriul partid

Numeroși membri marcanți ai formațiunii conservatoare franceze 'Republicanii', condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy, îi reproșează acestuia din urmă că victoria obținută duminică în turul doi al alegerilor regionale nu a fost atât de categorică pe cât o arătau ultimele sondaje, consemnează agenția EFE.

14 dec. 2015, 06:12
ALEGERI FRANŢA. Nicolas Sarkozy, criticat în propriul partid

Candidații conservatori au obținut victoria în 7 din cele 13 regiuni ale Franței metropolitane, în urma unui scrutin ce a marcat o înfrângere a extremei drepte conduse de Marine Le Pen, care a creat mari emoții după ce a obținut în primul tur un rezultat istoric, Frontul Național fiind votat pe 6 decembrie la nivel național de 28% dintre alegători, iar în unele regiuni a obținut chiar peste 40%.

Cât despre Partidul Socialist, condus de actualul președinte Francois Hollande, deși apare în urma Republicanilor, rezultatul său a fost peste cel din ultimele sondaje, mai ales că socialiștii au cedat de bună voie conservatorilor două regiuni, pentru ca acestea să nu fie câștigate de Frontul Național.

De altfel, tocmai acest element este evidențiat de criticii lui Sarkozy. Astfel, Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru, a apreciat că dacă socialiștii nu s-ar fi retras din cursa electorală în acele două regiuni, ele ar fi fost cu siguranță adjudecate de extrema dreaptă.

La rândul său, fostul premier conservator Francois Fillon consideră că ascensiunea Frontului Național a privat partidul său de o victorie clară ce l-ar fi slăbit considerabil pe actualul lider socialist, a cărui popularitate a scăzut dramatic pe fondul eșecurilor de politică economică, chiar dacă francezii au început să fie mai îngăduitori cu el după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. În plus, Fillon a avertizat că popularitatea extremei drepte va continua să crească ‘atât timp cât francezilor nu li se propune un proiect puternic și credibil’.