Alegeri în Albania: Opoziţia condusă de socialistul Edi Rama, în fruntea exit-poll-urilor

Opoziţia condusă de socialistul Edi Rama a înregistrat luni un avans în exit poll-uri asupra coaliţiei de dreapta a premierului Sali Berisha, care a guvernat ţara timp de 8 ani, în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Albania.

RomaniaTV.net
24 iun. 2013, 09:51
Alegeri în Albania: Opoziţia condusă de socialistul Edi Rama, în fruntea exit-poll-urilor

Opoziţia condusă de socialistul Edi Rama, formată din Partidul Socialist şi Mişcarea Socialistă pentru Integrare a fostului premier Ilir Meta, ar fi câştigat între 51 şi 55.5% din voturi, potrivit rezultatelor anunţare la trei ore după închiderea urnelor.

Partidul Democrat al prim ministrului Sali Berisha a câştigat în jur de 39.5 şi 43.5% din vot, potrivit Financial Times.

„Renaşterea (coaliţia opoziţiei) a câştigat”, a declarat liderul stângii, Edi Rama, în cursul unei conferinţe de presă, organizată la Tirana în faţa a numeroşi susţinători care scandau „Victorie!”.

Din păcate, scrutinul a fost marcat şi de un eveniment tragic. Un militant al opoziţiei a murit şi un candidat al formaţiunii de guvernământ a fost rănit duminică în Albania în urma unui conflict verbal care a dus la un schimb de focuri, în apropierea unei secţii de vot din nord-vestul ţării în care au avut loc alegeri legislative considerate cruciale pentru o eventuală aderare la Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, un bărbat de 53 de ani, susţinător al Partidului Socialist, de opoziţie, a murit după ce a fost împuşcat într-un schimb de focuri cu un candidat al Partidului Democrat, de guvernământ. Acesta din urmă a fost la rândul lui rănit. În acelaşi incident a fost rănit şi un al treilea bărbat.

Incidentul s-a petrecut în oraşul Lac, la circa 60 km nord-vest de capitala Tirana.

Scrutinul electoral de duminică este considerat de o importanţă crucială pentru viitorul european al Albaniei. Uniunea Europeană a anunţat că se aşteaptă ca aceste alegeri să se deruleze în conformitate cu normele europene, în caz contrar Tirana fiind în pericol să i se respingă pentru a treia oară statutul de candidat la aderare.

Circa 400 de observatori internaţionali şi peste 8.000 locali au monitorizat scrutinul la care 3,3 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă dintre peste 6.900 de candidaţi din 66 de partide pentru a ocupa cele 140 de mandate parlamentare.

Premierul Sali Berisha (68 de ani) a candidat pentru un treilea mandat, dar s-a confruntat cu o provocare serioasă din partea lui Edi Rama (48 de ani).

Secţiile de vot s-au deschis duminică la ora locală 07:00 (09:00 GMT) şi s-au închis la ora locală 19.00.