Alegeri în Austria: cancelarul Karl Nehammer, eșec fără precedent. Conservatorii au dat lovitura

Duminică, 29 ianuarie, s-au desfășurat alegeri în Austria Inferioară. OVP, partidul cancelarului Karl Nehammer, a suferit o înfrângere fără precedent. Naționaliștii de dreapta au obținut un rezultat neașteptat de bun.

29 ian. 2023, 20:26
Alegeri în Austria: cancelarul Karl Nehammer, eșec fără precedent. Conservatorii au dat lovitura

Potrivit primelor exit-polluri, OVP, Partidul Popular al lui Karl Nehammer, a strâns doar 39,7% dintre voturi, după ce în 2018 a acumulat 49,6%.

Scorul din 2023 înseamnă minimul istoric pentru OVP. Cel mai slab rezultat de până acum a fost obținut tocmai în 1993 de OVP, 44,2%.

Liderul partidului OVP, Berhard Ebner, a oferit o primă reacție. El a recunoscut că „rezultatul este dureros”. Explicația, „atmosfera politică încinsă”, cauzată de „crizele globale” și de „problemele federale care au determinat și discuțiile din țară”.

Reprezentanții partidului lui Nehammer au anunțat că au început discuțiile pentru formarea unei majorități.

 

Eșec istoric pentru partidul lui Karl Nehammer, cancelarul Austriei, la alegerile regionale. Succes de răsunet pentru Partidul Libertății

 

Rezultatele preliminare arată astfel:

OVP (Partidul Popular) – 39,7%

FPO (Partidul Libertății) – 25%

SPO (Partidul Socialist) – 21%

Verzii – 7,3%

Neos – 6,3%

La alegerile precedente, Partidul Libertății a obținut 14%. Formațiunea de dreapta s-a opus categoric impunerii obligativității vaccinării serului anti-COVID-19, despre care s-a dovedit că provoacă o mulțime de reacții adverse