ALEGERI ÎN CUBA. Cubanezii aleg duminică noul Parlament, care va numi în aprilie succesorul lui Raul Castro

Cubanezii aleg duminică noul Parlament, care va numi în aprilie succesorul preşedintelui Raúl Castro, o schimbare istorică în insulă, deşi va fi menţinut sistemul socialist, potrivit news.ro.

RomaniaTV.net
11 mart. 2018, 07:43
ALEGERI ÎN CUBA. Cubanezii aleg duminică noul Parlament, care va numi în aprilie succesorul lui Raul Castro

Procedura este repetată la fiecare cinci ani. Există 605 candidaţi pentru tot atâtea locuri în Adunarea Naţională, sistem propriu Americii Latine. Ei trebuie votaţi de opt milioane de cubanezi cu vârste de peste 16 ani, adică 72% din populaţie.

Acestea sunt primele alegeri generale fără Fidel Castro, care a condus ţara ca preşedinte din 1976 până în 2008, ales mereu de Adunarea Naţională. El a murit în 2016, iar funcţia a fost preluată de fratele său, Raúl Castro.

Partidul Comumist al Cubei (PCC) – al cărui prim-secretar este Raúl Castro până în 2021 – este, potrivit Constituţiei, „forţa conducătoare a societăţii”.

Toate pronosticurile sugerează că Adunarea Naţională îl va alege în aprilie, ca succesor al lui Castro, pe actualul vicepreşedinte Miguel Raúl Castro, un inginer în vârstă de 57 de ani.

Va fi prima dată în ultimele patru decenii când o persoană care nu poartă numele Castro şi care nu a fost militar în Revoluţie va conduce ţara ca preşedinte.

Nu sunt aşteptate suprize, duminică, la cele 24.470 de centre de vot. În mod tradiţional, la vot vor participa 90% dintre cei cu drept de vot, deşi acesta nu este obligatoriu. Absenţa de la vot este văzută prost, din punct de vedere social, iar exercitarea dreptului este considerată un act de „reafirmare revoluţionară”.

Potrivit datelor oficiale, Adunarea Naţională va fi înnoită cu 50%, pentru că 338 dintre cei aflaţi pe liste vor fi pentru prima dată aleşi.

În plus, 53,22% vor fi femei, faţă de 48,46% în actuala legislatură, iar 40,66% dintre candidaţi sunt persoane de culoare sau mulatre, ceea ce reprezintă o creştere cu trei procente.